Sayıştay’ın 2023 raporları, üniversitelerdeki usulsüzlükleri gözler önüne serdi. Erasmus fonlarıyla mobilya satın alan üniversiteler olduğu gibi, fazladan rektör yardımcısı görevlendiren kurumlar da bulundu.

Türkiye gazetesinden Mahmut Özay'ın haberine göre, Sayıştay raporunda üniversitelerle ilgili tespitler şu şekilde sıralandı:

Anadolu Üniversitesi: Açık öğretim faaliyetleri kapsamındaki gelirlerden YÖK payı eksik gönderilmiş. Sosyal tesislerdeki elektrik, su ve doğalgaz giderleri bütçeden karşılanmış. Envanterdeki taşıtlar ile muhasebe arasında uyumsuzluk bulunuyor.

Batman Üniversitesi: Erasmus fonlarıyla uygunsuz harcama yapılmış. Özel bütçeden alınması gereken mobilya ve tefrişat giderleri, fondan kesilmiş. Ofis için koltuk alımı, öğrenci hareketliliğine katkı sağlamıyor.

Bitlis Eren Üniversitesi: Kullanım imkânını yitirdiğine karar verilen maddi duran varlıkların elden çıkarılması sırasında hatalı muhasebe yapılmış.

Bolu Abant Üniversitesi: Orman Bakanlığı'na ait tahsisli alanlar doğrudan protokol yapılarak kiraya verilmiş.

Dicle Üniversitesi: İhalelerdeki yaklaşık maliyet üzerindeki teklifler değerlendirilmeden doğrudan iptal edilmiştir.

Dokuz Eylül Üniversitesi: Bilimsel araştırmalar için satın alınan malzemeler, proje sonunda proje yürütücüsünün adına kaydedilmiş.

Ege Üniversitesi: Kiraya verilen taşınmazlardaki süre sona ermesine rağmen aynı kişilere verilmiş; ihale yapılmamış.

Erciyes Üniversitesi: Öğrenci İşleri Dekanlığı ve Araştırma Dekanlığı kurulmuş. İki yere de dekan atanmış; yalnızca fakültelere dekan atanması gerekmekte.

Osmangazi Üniversitesi: Döner sermaye işletmelerinin elektrik ve ısınma giderleri üniversite bütçesinden karşılanmış.

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD’nin GKRY'ne yönelik silah ambargosunu kaldırması sonrası açıklama Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD’nin GKRY'ne yönelik silah ambargosunu kaldırması sonrası açıklama

Galatasaray Üniversitesi: Galatasaray Lisesi ile Beyoğlu Kültür ve Sanat Merkezi üniversiteye bağlı. Buradaki tarihî ve sanat değeri olan demirbaşların kaydı yok. Sözleşmede hüküm olmamasına rağmen yapım sözleşmelerinde önceden ödeme yapılmış.

Gazi Üniversitesi: Kiralama ihalelerine yalnızca bir firma davet edilmiş. Toplamda 105 kira sözleşmesi mevcut olup, sadece 5'ine birden fazla istekli çağrılmış. Üniversitenin bazı birimleri için muhasebe sistemi dışında banka hesapları açılmış.

Yıldız Teknik Üniversitesi: Üniversitede rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı sayısı mevzuatla belirlenen miktardan fazla. Fazladan atanan rektör yardımcılarına araç ve oda tahsis edilmiş.

Gaziantep Üniversitesi: Beş farklı iktisadi işletme bulunmakta. Kaynakların etkin kullanılması için bunların tek çatı altında toplanması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, bu işletmeler bünyesindeki üniversite sosyal tesislerine ait elektrik, su ve doğalgaz faturaları özel bütçeden karşılanmış.

İTÜ: Mevzuatta öngörülen parasal sınırların altında kalacak şekilde kısımlara bölünerek pazarlık usulü ile ihale yapılmış. Ayrıca, kuruluş yıl dönümü için yaptırılan İTÜ anıtı ihalesiz yapılmış.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa: Son kullanma tarihi yaklaşan ilaçların stok takibinde ve iadesinde sistemsel sıkıntılar mevcut.

İzmir Demokrasi Üniversitesi: Toplam tutarı 1.390.050,00 TL olan yemek hizmeti alımları, 6 parça halinde doğrudan temin yoluyla gerçekleştirilmiş. Tutarı ihale eşiğinin altına indirilmiş. Alımın bir defada açık ihale usulü ile yapılması gerekiyor.

Dumlupınar Üniversitesi: Görevde yükselmeye ve unvan değişikliğine tabi bazı kadrolara sınavsız atama yapılmış.

Sıtkı Koçman Üniversitesi: Üniversitenin çıkmış olduğu ilanlarda belirlediği ek şartların kişiyi tanımlamaya yönelik olarak akademik rekabeti engelleyici nitelikte olduğu belirtiliyor.

Niğde Üniversitesi: Yıl boyunca verilmesi gereken teorik uzmanlık alanı derslerinin, yaz ve yarıyıl tatillerinde fiilen gerçekleştirilmediği hâlde ek ders ödemesi hesaplamalarına dahil edilmiş.

Yalova Üniversitesi: Üniversitenin iki rektör yardımcısının kadrolarının farklı yükseköğretim kurumlarında bulunduğu tespit edilmiş. Oysa, o üniversitenin kadrolu profesöründen seçim yapılması gerekiyordu.

ODTÜ: Araç kiralama ihalesinde rekabeti engelleyici hükümlere yer verilmiş.

Kaynak: Türkiye Gazetesi