Gündem

Parlamenter sisteme geri mi dönülüyor?

AKP iktidarının 2018’de uygulamaya başladığı ve “Türk tipi başkanlık” diye adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde 7. yılda geri dönüşler başladı. Devlet yönetimi ve bürokraside ‘parlamenter sisteme’ dönüş hamleleri yapılıyor.

Abone Ol

Uygulamada yaşanan sorunlar ve başarısızlıklar eski sistemde yer alan birçok kurumun yeniden hayata geçirilmesine neden oluyor. Önümüzdeki aylarda bürokraside “örtülü parlamenter sistemi” çağrıştıran değişimler bekleniyor.

Bir numaralı bürokratın görev aldığı makam olan İdari İşler Başkanlığı yeniden Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne döndü. Önceki sistemde bürokrasinin en tepesi olan Müsteşarlık makamının yeniden getirilmesi için hazırlık yapılıyor. Bakan yardımcılarının sayısının azaltılması ve yeniden Müsteşarlığa geçilmesi bekleniyor. Verimsiz kalan Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 8 Politika Kurulu’nun kapatılması veya tek bir isim altında toplanması tartışılıyor. TBMM’nin etkisiz kalması nedeniyle ikinci bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı atanması ve bu kişiye Meclis ile ilişkiler görevinin verilmesi bekleniyor. İşte hayata geçirilen ve üzerinde çalışma yapılan bazı düzenlemeler:

GENEL SEKRETERLİK DÖNDÜ: Bürokrasinin ‘bir’ numarası olarak kabul edilen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, 2024’ün son haftasında tarih oldu ve adı Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği olarak değiştirildi.

MÜSTEŞARLIK HAZIRLIĞI:  Yeni sistemde kaldırılan Müsteşarlık yerine Bakan Yardımcılığı formülü getirildi. Ancak bu deneyim, istenilen başarıyı getirmedi. Yeniden Müsteşarlık için gün sayılıyor

KURULLAR KAPATILACAK: 2018’de Cumhurbaşkanlığı bünyesinde 8 ayrı politika kurulu oluşturuldu ancak çalışmalar istenen başarıyı getirmedi. 8 politika kurulunun tek çatı altında toplanması veya tamamen kapatılması üzerinde duruluyor. 

YENİ YARDIMCI: AKP kulislerinde, ikinci bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı atanacağı ve bu kişinin ‘siyasi’ tecrübeli biri olacağı konuşuluyor.