Dünya

Öldürülen Türk aktivist için adalet yolu kapandı

Batı Şeria’da İsrail güçleri tarafından öldürülen insan hakları aktivisti Aysenur Ezgi Eygi’nin ailesi, ABD’den soruşturma talep etti. ABD Dışişleri Bakanı ile görüşen Ayşenur'un eşi Hamid Ali, bir soruşturmanın mümkün olmadığını söyledi.

Abone Ol

Türk kökenli Amerikan vatandaşı ve insan hakları aktivisti Aysenur Ezgi Eygi’nin ailesi, Pazartesi günü Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptıkları görüşmede, Eygi’nin Batı Şeria’da İsrail güçleri tarafından öldürülmesine ilişkin bir ABD soruşturması talep etti.

Ancak Eygi’nin eşi Hamid Ali, Blinken’ın bir soruşturmaya dair herhangi bir söz vermediğini söyledi.

Eygi, 6 Eylül’de Batı Şeria’nın Beita kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesine karşı düzenlenen bir protesto yürüyüşü sırasında vurularak hayatını kaybetmişti.

'ONLARA KARŞI ÇOK SAYGILIYDI'

Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Ali, Blinken’ın 'iyi bir dinleyici' olduğunu ancak ABD’nin kendi soruşturmasını başlatma konusunda net bir adım atmadığını söyledi.

“İsraillilere karşı çok saygılıydı” diyen Ali, Blinken’ın “Ellerinin bağlı olduğunu ve fazla bir şey yapamayacaklarını ima ettiğini hissettim” diye ekledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail’in ABD’ye soruşturmasını tamamlamak üzere olduğunu bildirdiğini ve bu bulguların aileyle paylaşılacağını belirtti. Miller, ABD’nin ayrı bir soruşturma başlatması durumunda bunun Adalet Bakanlığı’nın yetki alanına gireceğini söyledi.

İsrail, Eygi’nin İsrail askerleri tarafından vurulduğunu kabul etti ancak bunun, şiddetlenen bir gösteri sırasında istem dışı bir olay olduğunu iddia etti.

Eygi’nin ailesi ise, onun bir insan hakları aktivisti olması nedeniyle hedef alındığını düşünüyor.

KATLİAMLAR SÜRÜYOR, ANCAK DEĞİŞİM YOK

Washington, Eygi’nin öldürülmesini ve Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik saldırıların artmasını eleştirmiş olsa da, İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş devam ederken ABD’nin İsrail politikasında bir değişiklik olmadı.

Uluslararası Adalet Divanı ve birçok ülke, İsrail’in Batı Şeria’daki işgalini ve Yahudi yerleşimlerinin genişlemesini yasa dışı olarak kabul ediyor. İsrail ise bölgeyle tarihsel ve dini bağlarını öne sürerek bu suçlamaları reddediyor.

Reuters