Yeni eğitim yılı yaklaştıkça velilerin alışveriş telaşı da devam ediyor. Ancak öğrencilerin kullandığı kırtasiye malzemelerinin birçoğu çocukların sağlığı için tehdit oluşturabiliyor. Uzmanlar, gözle ya da ağızla temas edebilecek, solunum yoluyla vücuda yayılabilecek kokulu ve renkli malzemeler konusunda uyarıda bulunuyor.

Cumhuriyet'e konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akyürek şunları söyledi:

“Raflarda yerini alan, hangi maddelerden üretildiği ve içeriği belli olmayan, kalem, silgi, su matarası, beslenme çantası gibi malzemeler tehlike saçıyor. Boyalar ve ağır metallar tükürük ve ter yolu ile vücuda geçiyor. Kimyasalların bazı kanser türlerine ve karaciğer hastalıklarına yol açtığı biliniyor. Özellikle pastel boya, oyun hamuru ve silgilerde yasaklanan maddeler olabiliyor. Uzun süreli temas sonrası zararlı maddeler deri tarafından emiliyor. Makas, kalemtıraş gibi öğrencilerin her gün kullandığı ürünlere özellikle dikkat edilmeli. Uzun süre nikel içeren aksesuvarlarla temas ciltte tahrişe neden olabiliyor. Çanta, beslenme çantası, kalem kutusu ve kaplıklar eğer sağlık standartlarına uygun değilse alerjik reaksiyonlar oluşturabiliyor.”

O ÜRÜNLERE KARŞI UYARI

Kırtasiye malzemeleri satın alınırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde:

Ürün üzerinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işareti olmalı.

Mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli.

Kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalı.

Solvent bazlı kalemler kesinlikle satın alınmamalı.

Su bazlı veya alkol bazlı kalemler tercih edilmeli.

Ali Yerlikaya: 5-12 Eylül tarihleri arasında 475 bin 427 sürücüye işlem yapıldı Ali Yerlikaya: 5-12 Eylül tarihleri arasında 475 bin 427 sürücüye işlem yapıldı

İçlerinde uçucu madde olan yapıştırıcılar kesinlikle satın alınmamalı.