Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş'ta yürütülen fay etüt çalışmalarının sonuçlarını paylaştı. Yaklaşık 7 bin 854 hektarlık bir alanda yapılan incelemelere dayanarak hazırlanan raporda, bazı fay zonlarının deprem üretme potansiyelinin bulunmadığı belirtildi. Kurum, "Bu alanları 'uygun olmayan alan' olarak değil, 'önlemli alan' olarak yeniden düzenledik. Deprem üretme potansiyeli taşımayan bu bölgelerde, gerekli tedbirler alınarak yapılaşma gerçekleştirilebilecek" dedi.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR'DEN İTİRAZ

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya platformu X üzerinden Bakan Murat Kurum’un açıklamalarına tepki gösterdi. Kurum’un, "Kahramanmaraş fay zonlarından bazılarında deprem üretme potansiyeli bulunmadığı" yönündeki ifadesine karşılık olarak Görür, şu eleştiriyi dile getirdi: "Beni affedin sayın bakanım ama o zonda Hatay’dan Adıyaman’a kadar hiçbir yer yerleşime uygun değil."

Milli Savunma Bakanlığı: 17 terörist etkisiz hale getirildi Milli Savunma Bakanlığı: 17 terörist etkisiz hale getirildi

"LEVHA SINIRI DEPREM ÜRETİR"

Prof. Dr. Görür, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Sayın bakanımız ve ekibi Maraş bölgesindeki faylar üzerine bir çalışma yapmış ve yerleşime uygunluk konusunda açıklamalar yapmıştır. Ancak bu fay zonu bir levha sınırıdır ve levha sınırları milyonlarca yıl boyunca deprem üretir. Bu bölge, Ölüdeniz Fayı ile Doğu Anadolu Fayı'nın kesiştiği bir alanda yer almakta ve burada klasik yapı inşası mümkün değildir. Özel inşaat teknolojileri ve planlama gerekmektedir."

'EĞER BU YAPILMAZSA...'

Görür, Kahramanmaraş'ta klasik bina inşasının mümkün olmadığını belirterek, bu bölgenin özel bir planlama ve mimari anlayışla ele alınması gerektiğini vurguladı. "Eğer bu yapılmazsa, bugün yaşadığımız acıları geleceğe taşımış oluruz" diyerek uyarısını yineledi.