Gündem

Naci Görür'den o bölgeye uyarı: Büyük bir deprem bekleniyor

Prof. Dr. Naci Görür, Adana ve çevresindeki depremsellik riskine dikkat çekti ve Yedisu Fayı'nda büyük bir depremin beklendiğini belirtti.

Abone Ol

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, depreme karşı uyarılarında bulunarak, Yedisu Fayı'na dikkat çekti ve Tunceli-Pülümür bölgesinde büyük bir depremin beklendiğini belirtti. Görür, Yedisu Fayı'nın 1784'ten bu yana büyük bir sismik hareket yaşamadığını ve bu nedenle bölgede 6-7 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini vurguladı.

ADANA VE ÇEVRESİNDEKİ TEHLİKELER

TGRT Haber'e konuşan Görür, Adana bölgesinin de tehlike altında olduğunu ifade etti. Görür'ün açıklamalarına göre:

"Doğu Anadolu ve Ölüdeniz fayları kırıldıktan sonra genellikle açığa çıkardıkları enerjinin bir kısmını kırılmayan yerlere transfer ederler. Dolayısıyla kırılmayan yerler kırılır. Adana havzası doğu Anadolu fayının doğrudan doğruya devam ettiği bir havzadır. Bingöl Karlıova'dan başlar Elazığ'dan Malatya üzerinden Maraş'a doğru gelir Maraş'tan sonra Adana havzasına doğru devam eder. Bizim düşüncemiz transfer ettiği enerjilerin sebep olacağı bazı depremler bekliyoruz. Bunların bir kısmı Malatya fayı üzerinde olabilir."

Adana havzasında da böyle bir depremin İskenderun tarafına doğru olma olasılığı bulunduğunu belirten Görür, Adıyaman’dan Hakkari'ye kadar olan bölgede de stres birikimi yaşanabileceğini ifade etti.

İSTANBUL DEPREME HAZIR DEĞİL

İstanbul'un depreme hazırlıklı olmadığını vurgulayan Görür, Marmara bölgesinde bir deprem beklendiğini şu sözlerle açıkladı:

"Marmara bölgesinde bu deprem olacak. Bunun nedeni Marmara'nın altında 160 km uzunluğunda canlı bir fay vardır. Bu fayın önemli bir kesimi en son 1766 yılında deprem üretmiştir. Dolayısıyla şimdi bu fayın 250 sene de bir deprem ürettiğini düşünürsek zamanı geçmiştir birincisi bu."

Görür, Marmara denizinin doğusunda 1999, batısında ise 1912'de depremler yaşandığını, iki olay arasında kalan bölgede sismik boşluk oluştuğunu belirtti. Ayrıca, 1999 depremlerinin Marmara'nın altına stres transferi yaparak, bu bölgedeki enerji birikimini artırdığını ve dolayısıyla İstanbul'un depreme hazır olmadığını ekledi.