Ekonomi

Merkez Bankası'ndan flaş KKM kararı! Artık yeni hesap açılmayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) yeni hesap açılışlarını sona erdirdi.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) yeni hesap açılışlarını sona erdirdi.

TL dönüşümlü yeni Kur Korumalı Mevduat hesabı açılamayacak. Mevcut hesaplar ise vade sonunda yenilenmeyecek.

Kur Korumalı Mevduat hesabında kritik karar alındı. Buna göre 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacağı, mevcut TL dönüşümlü KKM hesaplarının ise vade sonunda yenilenmeyeceği öğrenildi.

Merkez Bankası'nın politika faizlerini artırmaya başlamasıyla Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki tutar haftadan haftaya erimeye başlamıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, son haftada kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 682 milyar TL'den 2 trilyon 651,8 milyar TL'ye gerilemişti. KKM hesapları 20 Aralık 2021'de uygulanmaya başlanmıştı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM), Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinde Nureddin Nebati’nin olduğu 20 Aralık 2021’de açıklanmıştı. Bu sistemde kişilerin döviz mevduatlarını bozdurmaları veya mevcut TL mevduatlarını çeşitli vadelerle KKM hesabına geçirmeleri durumunda hesap açılış tarihi itibarıyla TCMB döviz kuru üzerinden TL mevduatlar dövize sabitlenmiş oluyordu.

Başlangıçta TL mevduatın kur farkları Hazine tarafından bütçeden, döviz tevdiatından gelen kur korumalı hesapların kur farkları da Merkez Bankası tarafından ödeniyordu. Daha sonra çıkan yasa ile her iki yükümlülüğün de Merkez Bankası tarafından karşılanması hükme bağlandı.

'KKM’DEN ÇIKIŞ HIZLANACAK’

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet bayram şu ifadeleri kullandı:

“Kur korumalı mevduat (KKM) rekor düzeyde eridi. İlk başta gerekli bir uygulamaydı, o dönemde bir taşta 5 kuş vuruldu. Artık kısmi olarak çıkılması hasıl oldu.

Buna ilişkin bazı düzenlemeler yapılmıştı. KKM değil, TL mevduatı özendirici bazı uygulamalar yapılmıştı. Stopaj desteği ve vergi indirimi gözden geçiriliyor. Önceki dönemde döviz alınmasın diye KKM’ye özendirilmişti.

Şu anda dövizi olanlar için KKM’nin devamı yerinde bir uygulamadır. Ancak TL’nin dönüşümü noktasında KKM zaten mevduat sahipleri için karlı bir enstrüman değil. KKM’nin faizi çok daha düşük, yüzde 25’lerde ancak normal mevduatın faizi yüzde 50’ye dayanmış şekilde. TL’si olan bir kişinin KKM’ye koyması yüzde 25 gelirden mahrum kalması olacaktır. Yeni uygulamanın KKM’nin daha hızlı çözülmesine sebebiyet verir. Böylelikle Merkez Bankası rezervleri artmış olur ve KKM’den çıkış hızlanmış olur."