Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde sona yaklaşıldı. 1 Ağustos'ta başlayan görüşmeler, yarın (22 Ağustos) sona erecek. Anlaşma sağlanamazsa Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak.

MEMUR SEN REVİZE İSTEDİ

Görüşmelerde hükümeti temsil eden Kamu İşveren Heyeti, ilk teklifini 14 Ağustos'ta sunmuştu. Hükümetin 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklifi memur konfederasyonları tarafından kabul edilmedi. KESK, teklife karşı bir günlük iş bırakırken, Memur Sen “revize edilmesini” istedi.

Hükümet, 17 Ağustos’ta ikinci teklifini sundu. 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5'ten oluşan zam teklifi yine yeterli bulunmadı. Masadaki tek yetkili konfederasyon olan Memur Sen’in Genel Başkanı Ali Yalçın, teklif için “hayretle karşılıyoruz” dedi.

HAKEM KURULU SÜRECİ BAŞLAYABİLİR

Belirlenen takvim gereği müzakere süreci yarın (22 Ağustos) sona erecek. Toplu sözleşmesi görüşmelerinde, gözler hükümetin yapacağı yeni tekliflere çevrildi. Yarın da taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde görüşmelerde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak.

Çoğunluğunu hükümetin atadığı ve bağımsız olmamasıyla eleştirilen yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos'a kadar verecek.

Toplu sözleşme masasında tek yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler halinde, refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istiyor.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler halinde, refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep ediyor.