Meksikalı Desserto firması, hayvan derisi yerine çevre, hayvan ve insan sağlığını bütüncül bir şekilde gözeterek farklı bir alternatif arayışına giren iki genç girişimci tarafından kuruldu. Girişimciler, Meksika’da en sık bulunabilecek ham madde olan kaktüsten son derece kullanışlı, dayanıklı ve çevre dostu bir vegan deri üretmeyi başardılar ve bunu küresel piyasaya sundular. Desserto adını verdikleri bu ürün markalarının da adı oldu. Yenilikçi marka, aynı adı taşıdığı ürünüyle 2020 yılı Yeşil Ürün Ödülü almaya hak kazandı.

Bu başarılı girişimcilik öyküsünün en başında, Adrian Lopez Velarde otomotiv endüstrisinde deriden yararlanıyordu. Marte Cazarez ise moda endüstrisinde deriyi kullanıyordu. İster otomotiv alanında ister moda sektöründe olsun üretimde hayvan derisi kullanmanın çevre üzerindeki tahrip edici etkisinin her ikisi de farkındaydı. 2017 yılında bir araya geldiler ve bu durumu değiştirmeye karar verdiler. İlk akla gelen sık kullanılan inek derisi yerine suni deri kullanımıydı. Fakat bu üretimde de plastik kullanılıyordu. Plastiğin çevre, doğa ve insan sağlığı için oluşturduğu tehditleri hatırlatmaya gerek yok sanırım. Üstüne üstlük, suni deri üretiminde çok fazla toksik madde de kullanmak gerekiyordu. Bunun üzerine, üretimde bitki bazlı materyalleri araştırmaya koyuldular. Araştırmaları onları Meksika’da en çok bulunan ve hemen her yerde yetişen kaktüs bitkisine yönlendirdi. Kaktüs deri için faydalıydı, inek derisinden yararlanan üretim yöntemlerinin aksine aşırı su tüketimi gerektirmezdi ve karbon dioksit emilimi gerçekleştirerek çevreye de fayda sağlardı. İşin daha da güzel tarafı, vegan deri üretimi için kaktüs kullanımı bitkiye zarar vermiyordu. Halbuki inek derisi kullanımı ineklere uygulanan sistematik ve son derece acı dolu bir zalimlikti. Kaktüs bitkisi kullanıldığında, bitkinin yalnızca olgun yaprakları kesiliyor; böylece, bitki büyümeye ve serpilmeye devam ediyordu. Yeni yapraklar ise aylar içerisinde büyümüş oluyordu. Fikir harikaydı fakat genç tasarımcılar iki yıl boyunca çeşitli duygusal, finansal ve teknolojik sorunla mücadele etmek zorunda kaldılar. Nihayet sorunlarını çözüp de üretime geçtiklerinde ise organik, doğada çözünür ve dayanıklı vegan deriyi elde ederek moda dünyasına armağan ettiler.

Dayanıklılık demişken, bu şekilde elde edilen ürünün kullanım ömrü on yılı bulabiliyor. Hayvan derisinin kullanım ömrüyle hemen hemen aynı. Esnek olmasının yanı sıra cilde nefes aldıran ürün, ayrıca leke de yapmıyor. Doğa dostu bu ürünü daha da yaygın hale getirmek isteyen girişimciler, daha fazla vegan deri üretmek amacıyla bir ağ geliştirdiler. Hedeflerinde ise ayakkabı, aksesuar, mobilya ve otomobil koltuğu üretiminde vegan deri ürünün kullanılmasını sağlamak yer alıyor. Bu şekilde, doğanın korunmasının yanı sıra pek çok insana iş olanağının da yaratılacağını umut ediyorlar. Kaktüs yeşildir, geleceğimiz de öyle, diyen genç girişimciler deri endüstrisinde yeni bir çağ başlatıyor olabilirler.

Sürdürülebilirliğin yalnızca küresel şirketlere bırakılamayacak bir sorumluluk olduğunu düşünen girişimciler Velarde ve Cazarez, araştırmacılar, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, yeni markalar, tasarımcılar ve tüketicilerin de bu konuda büyük bir sorumluluğa sahip olduğunu ifade ediyorlar. Desserto markası, geçtiğimiz Nisan ayında çevrenin bozulmasını önlemeye yönelik araştırma ve materyal geliştirme çalışmalarını sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Adrián López Velarde & Marte Cázarez | Founders | Desserto

Sustainable cactus leather is the next big thing in fashion

Plant-Based Vegan Leather Alternatives: A Guide | POPSUGAR Fashion UK