Libya'da etkili olan Daniel fırtınası, şiddetli yağış ve seller nedeniyle 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin kişinin ise kayıp olduğu açıklandı.

Libya'nın doğusundaki 'hükümetin' Sağlık Bakanı Osman Abdulcelil, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, çoğu Derne kentinde olmak üzere 3 binden fazla kişinin sel nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) da sel felaketi nedeniyle ülkedeki kayıp kişi sayısının 10 bine yükseldiğini ve bu bilgiyi bağımsız kaynaklar aracılığıyla elde ettiklerini belirtti.

IFRC Libya Heyeti Başkanı Tamer Ramadan, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrimiçi bağlanarak, Libya'da yaşanan sel felaketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin doğusunda etkili olan sel felaketinden çok fazla kişinin etkilendiğini belirten Ramadan, Libya'da acil ihtiyaçların olduğunu aktardı.

"ŞEHRİN YÜZDE 25'İ YOK OLDU"

Reuters'ın haberine göre, Libya'daki Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe de X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, selden etkilenen bölgelere 14 ton malzeme, ilaç, ekipman, ceset torbası ve 87 sağlık personeli taşıyan bir uçağın Bingazi'ye doğru yola çıktığını duyurdu. 

Libya'nın doğusunu kontrol eden hükümetin Sivil Havacılık Bakanı Hichem Chkiouat, Reuters'a yaptığı açıklamada, fırtına sebebiyle iki barajın çökmesi sonucu Derne kentinin dörtte birinin sular altında kaldığını söyledi. Chkiouat, şu ana kadar binden fazla kişinin cesedine ulaşıldığını aktardı. Bakan, "Derne'den döndük. (Durum) çok feci. Her yerde cesetler var; denizde, vadilerde, binaların altında..." diye konuştu. Şehirdeki nihai can kaybının 'gerçekten ama gerçekten daha büyük olmasını' beklediğini kaydeden Chkiouat, "Şehrin yüzde 25'inin yok olduğunu söylerken abartmıyorum. Pek çok, pek çok bina yıkıldı" dedi.

"DERNE'DEKİ YOL VE KÖPRÜ AĞI TAMAMEN ÇÖKTÜ"

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Yollar ve Köprüler Dairesi Başkanı Hüseyin Suveydan da AA'ya yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı'nın hasar tespit için ülkenin doğusuna gitmek üzere bir teknik ekip görevlendirdiğini söyledi. Suveydan, ülkenin doğusunda şehir ve köyleri bağlayan çok sayıda yol ve köprünün çöktüğüne dikkati çekerek, bu durumun afetten etkilenen şehirlere yardım ulaştırılmasına engel olduğunu belirtti.

Selden en çok etkilenen bölgeler arasında yer alan Derne kentinde yol ve köprü ağının tamamen çöktüğünü kaydeden Hüseyin Suveydan, bunların yeniden inşası için 300 milyon dinara (yaklaşık 67 milyon dolar) ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.