AK Parti'de Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek’in, 2021 yılındaki “Yüzde 50+1’in hem bugün hem de gelecekte sıkıntıya sebebiyet vereceğini, Türkiye’yi kaosa sürükleyeceğini söyledim, yine söylüyorum” sözleri gündeme getirilirken, “yüzde 50+1 yerine halkın oyunun çoğunluğunu alan kişinin cumhurbaşkanı seçilebilmesinin önünün açılması gerektiği” de konuşuluyor.
İKİNCİ TURA GEREK KALMAZDI
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, AK Parti içinde “yüzde 50+1’in ittifakları da zorunlu hale getirdiği” de belirtilirken Yüzde 50+1 koşulu olmasaydı, seçimlerin ikinci turuna gerek kalmadan, ilk turda en fazla oyu alan cumhurbaşkanı adayı seçimleri kazanırdı. Böylece daha fazla aday çıkabilirdi. Bu durum demokrasiyi güçlendirirdi” yorumları yapılıyor.
MHP İÇİN TARTIŞMAYA KAPALI
Cumhur İttifakı ortaklarından MHP ise yüzde 50+1 için “tartışmaya kapalı”. MHP’de yüzde 50+1 koşulu “cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bel kemiği” ve “yönetimde istikrar, temsilde ise adaletin anahtarı” olarak değerlendiriliyor. Halkın yarısından fazlasının cumhurbaşkanı seçtiği bir kişinin meşruiyetinin “sorgulanmaya kapalı olduğuna” dikkat çekilirken, “Yüzde 50+1 koşulu, parlamentoda küçük partilerin de temsil edilmesine olanak tanıyor. Ayrıca yüzde 50+1 bir ülkenin başını seçmek için gerekli bir oran. Yüzde 50+1’in değişmesi halinde seçilen cumhurbaşkanının başka odaklarca meşruiyeti tartışmaya açılmak istenebilir. Yüzde 50+1 koşulu olmaksızın seçimle başa gelen bir cumhurbaşkanı için yani yürütmenin başı olan biri için yapılacak her türlü tartışma ise Türkiye’de farklı durumlar ve kaosa kapı aralayabilir” değerlendirmeleri yapılıyor.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR
Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yüzde 50+1 kuralının değiştirilebilmesi için anayasa değişikliği gerekiyor ancak Cumhur İttifakı’nın parlamentodaki koltuk sayısı anayasa değişikliğini referanduma taşımak için yeterli değil. Bu değişikliğin gerçekleşmesi için muhalefetin de destek vermesi gerekiyor.
Ancak muhalefet cephesinin böyle bir talep için “yüzde 50+1 koşulunun değişmesi ile ilgili güçlendirilmiş parlamenter sistemi Cumhur İttifakı’nın önüne koyabileceği” değerlendirmeleri de yapılıyor. Cumhur İttifakı’nın ise “güçlendirilmiş parlamenter sisteme” kapıları kapalı.