Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, bankaların kredili mevduat hesaplarından son bir yılda çekilen nakit tutarı yüzde 142.3 oranında artarak 130 milyar liradan 315 milyar liraya yükseldi.

GERİ ÖDENMEYEN BORÇLAR ARTIYOR

Sözcü’nün haberine göre, bu artışa karşılık, geri ödenmediği için bankaların takibine düşen KMH borcu yüzde 169.2 oranında artarak 2.8 milyar liradan 7.7 milyar liraya ulaştı. Bankaların KMH'larından nakit çekmek zorunda kalanların sayısı da son bir yılda 1 milyon 701 kişi artarak 29 milyon 463 bini geçti. Geçen yıl 27 milyon 762 bin kişi KMH'dan para çekerken, bu yıl ilk kez KMH'na başvuranların sayısı 121 bine ulaştı.

BDDK'den kredi kartı açıklaması: Borçlar yeniden yapılandırıldı! BDDK'den kredi kartı açıklaması: Borçlar yeniden yapılandırıldı!

Verilere göre, halen bankaların üzerinde kişi başına ortalama 10 bin 679 lira KMH riski bulunuyor; bu tutar geçen yıl 4 bin 676 lira seviyesindeydi. KMH, genellikle maaşlarıyla ay sonunu getiremeyen dar gelirlilerin başvurduğu son çare hesaplarıdır. Bankalar, müşterilerine belirli limitler dahilinde faizle KMH açarken, çekilen paraya geri ödenene kadar günlük faiz uygulanıyor. Hesaba para yatırıldığında borç otomatik olarak kapanıyor.

Kaynak: Sözcü