Sigara zammına vergi düzenlemesi: Fiyat artışı azalacak Sigara zammına vergi düzenlemesi: Fiyat artışı azalacak

AKP, enflasyon ve kredi kartı harcamalarını kontrol altına almak için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerini kullanarak yeni bir düzenleme getirmeyi planlıyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken daha kapsamlı veri kullanılacağını ve bu değişikliğin bireylerin gerçek gelirlerini yansıtmakta zorluk yaratabileceğini açıkladı.

Karakaş, “SGK, bankaların kredi kartı limitlerini belirlemede daha fazla veri kullanacak. Bu değişiklik, bireylerin gerçek gelirlerini yansıtmakta zorluk yaşamalarına neden olabilir” dedi. Hükümet, kredi kartı limitlerini gerçek gelirle uyumlu hale getirmek amacıyla bu düzenlemeyi yapmayı planlıyor. Karakaş, yeni sistemle emekli maaşlarının da göz önünde bulundurularak kredi kartı limitlerinin belirlenmesiyle bireylerin limitlerinin daha gerçekçi ve sürdürülebilir olmasının sağlanacağını belirtti.

Merkez Bankası'nın yeni politikaları sonrası enflasyondaki artışın baz etkisiyle azaldığı görülse de, kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısında önemli bir artış yaşandı. TÜİK'in verilerine göre, 2024 yılı Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 51,97'ye düştü, ancak aylık bazda artış yüzde 2,47 olarak gerçekleşti. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin raporuna göre, kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı bu yılın ilk dört ayında geçen yıla kıyasla yüzde 70 oranında arttı.

'SGK YENİ BİR DÜZENLEME YAPMAYI PLANLIYOR'

Karakaş, “Hükümet, kredi kartı limitlerini gerçek gelirle uyumlu hale getirmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu verilerini kullanarak yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor” dedi.

Karakaş, düzenlemeye ilişkin, “Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının artışını kontrol altına almayı hedefliyor. SGK, bankaların kredi kartı limitlerini belirlemede daha fazla veri kullanacak. Bu değişiklik, bireylerin gerçek gelirlerini yansıtmakta zorluk yaşamalarına neden olabilir. Kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu verilerinin entegrasyonu sağlanacak. Bu sayede, emeklilerin ve çalışanların gelirleri doğru bir şekilde değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.

Yeni sistemde SGK, emekli maaşları üzerinden kredi kartı limitlerini belirleyecek’ iddiasında bulunan Karakaş, “Bu durum, bireylerin limitlerinin daha gerçekçi ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak. İşverenlerin, çalışanların gerçek maaşlarını SGK'ya bildirmemesi durumunda sorunlar ortaya çıkabilir. Çalışanlar, işverenleri ile bu konuda daha fazla baskı yapacaklar” şeklinde konuştu.