Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kriz büyürken, kira davalarındaki yoğunluğu azaltmak için uygulanan arabuluculuk sistemi farklı çözümler sunuyor. Arabulucuların sıkça önerdiği yöntemlerden biri de "yılda iki kez kiraya zam" yapmak oldu.

Gazete Duvar'ın haberine göre, dikkat çeken bir arabuluculuk örneğinde, emekli bir ev sahibi, kirasının piyasa değerinin çok altında olduğunu belirtti. Kiracı ise aylık 4 bin TL kira ödüyordu ve rayiç bedelin 24 bin TL olduğu iddia ediliyordu. Taraflar arabulucuya başvurdu ve kademeli bir artış planı yapıldı.

Anlaşma sonucunda kira, ilk 6 ay için 8 bin TL'ye, ikinci 6 ay için ise 14 bin TL'ye yükseltildi. Böylece kira bedeli yıl içinde iki kez artırıldı ve taraflar bu anlaşmayı kabul etti.

Erdoğan imzaladı, Resmi Gazete'de yayımlandı: Tütün ve tütün ürünlerinde ÖTV artışı Erdoğan imzaladı, Resmi Gazete'de yayımlandı: Tütün ve tütün ürünlerinde ÖTV artışı

Başka bir arabuluculuk örneğinde ise kira tespit davası sürerken, taraflar arabulucuya başvurdu ve anlaşmaya vardılar. Mahkeme süreci devam ederken benzer konutlar için belirlenen rayiç kira 24 bin TL olarak tespit edilmişti. Taraflar, arabuluculuk sayesinde mahkemeye gitmeden, aylık 20 bin TL kira bedelinde uzlaşarak davayı sona erdirdi.