Sağlık

Kızamık yetişkinleri de tehdit ediyor: Covid19'dan 6 kat daha bulaşıcı

Abone Ol

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, "Çocuklarda görülen kızamık arttıkça temas riski nedeniyle bağışıklığı olmayan erişkinler de tehlikeye giriyor" derken, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da, “Covid’in 6 katı daha bulaşıcı. Her 1000 vakadan bir ya da ikisinde ölüm ya da beyin iltihabı görülüyor. Her 20 vakadan birinde zatüreye rastlanıyor" dedi.

'DÖKÜNTÜ SONRASI BULAŞ AZALIR'

Milliyet'ten Betül Topaklı'ya konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal şunları söyledi: "Enfekte kişilerin öksürme ve hapşırmalarının yanı sıra ağız ya da burun salgılarıyla kişiden kişiye kolayca yayılır. Bağışıklığı olmayan ve enfekte bir kişiyle yaşam alanını paylaşan her 10 kişiden 9’u enfekte olur. Yani son derece bulaşıcıdır.

Döküntü görülmeden önceki ilk 4 gün en bulaşıcı dönemdir. Döküntüden sonra bulaştırıcılık 4 gün daha azalarak devam eder.

BELİRTİLERİ NE?

İlk belirtiler 40 dereceden yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve gözlerde sulanma, kızarma ve konjunktivittir.

Semptomların başlamasından 2 veya 3 gün sonra ağız içinde, yanak iç kısmında koplik lekesi olarak bilinen inci tanesi gibi küçük beyaz lekeler oluşabiliyor.

Solunum yolu semptomlarından 3-5 gün sonra da yüzde başlayan ve daha sonra tüm vücuda yayılan kırmızı döküntü meydana geliyor. Hastalık komplikasyonlarla seyredebiliyor.

Yaygın komplikasyonlar arasında ishal (vakaların yüzde 8'inde), orta kulak enfeksiyonu (yüzde 7) ve zatürre (yüzde 6) sayılabilir. Daha az yaygın olarak nöbetler, körlük veya beyin iltihabı meydana gelebiliyor. 10-15 yıl sonra ise subakut sklerozan panensefalit (SSPE) denilen ölümcül beyin hasarına neden olabiliyor.

YETİŞKİNLER DE RİSK ALTINDA

Çocuklarda görülen kızamık arttıkça temas riski nedeniyle bağışıklığı olmayan erişkinler de tehlikeye giriyor. Daha önce kızamığı geçirmemiş, aşı olmamış, eksik aşılı erişkinlerin yanı sıra hematoloji, onkoloji hastaları ile organ ya da kemik iliği nakli yapılmış kişiler de risk altında bulunuyor. Yetişkinlerde kızamık çocuklara göre daha ağır ve komplikasyonlarla seyredebiliyor. Döküntü atipik olabilirken, erişkinde görülen diğer döküntülü hastalıklarla ayırıcı tanısını yapmak önem taşıyor. Menenjit, ensefalit ve zatüre ile seyretme olasılığı çocuklardan daha fazla oluyor.

Tek doz aşı olanların kızamık geçirmedilerse aşı olmaları önerilir. Kızamık aşısı canlı virüs aşısı olup gebeler, bağışıklığı zayıf olan kişilere uygulanmaz. Kızamık geçirip geçirmediğini bilmeyen kişiler serolojik testlerle bu durumu kolayca öğrenebilirler.

'OLDUKÇA TEHLİKELİ BİR HASTALIK'

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da, “Covid’in 6 katı daha bulaşıcı. Her 1000 vakadan bir ya da ikisinde ölüm ya da beyin iltihabı görülüyor. Her 20 vakadan birinde zatüreye rastlanıyor" dedi. Ceyhan şu bilgileri aktardı:

"Ayrıca kulak iltihabı ya da ishale yol açıyor. Oldukça tehlikeli bir hastalık. Kızamıktan korunmanın en etin yolu aşılanmak. 1998 yılından sonra aşı olanlar 2 doz, öncesindekiler tek doz aşı oldu. İki doz kızamık aşısı olanın yeniden aşılanmaya ihtiyacı yok. Ancak tek doz aşı olanlara 'Mutlaka aşılanın' diyoruz. Türkiye’deki hiçbir aşıda cıva yok. İnsanlar kendilerine ve çocuklarına gönül rahatlığıyla yaptırabilirler."