Gündem

İşte AKP Türkiye'si! Depremzedeye ödenen parayı geri istediler

Depremin yerle bir ettiği Adıyaman’da DASK, depremzedeye ödediği deprem sigortası parasını fazla bularak yarısından fazlasını geri istedi.

Abone Ol

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan 11 şehirde, depremzedelerin barınma ve rezerv alan sorunu sürüyor. Adıyaman’da Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK), depremzedeye verilen tazminatı fazla bularak yarısından fazlasını geri istedi. Hatay’da da az hasarlı bir bina, sahibine haber verilmeden yıkıldı.

Adıyaman’da sigortalı evi orta derecede hasar alan bir depremzede, depremin ardından Doğal Afet Sigortalar Kurumu’ndan (DASK) tazminat aldı. Daha sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 1’inci hasar tespit seviyesine gerçekleştirdiği itirazların ardından binanın hasar oranı değişti ve binanın daha düşük hasarlı olduğu belirtildi.

DASK 30 GÜN İÇİNDE PARAYI GERİ İSTEDİ

BirGün'den İlayda Kaya'nın aktardığına göre, DASK ise depremzedeye fazla ödeme yaptığını ifade ederek vatandaşa bir yazı gönderdi ve yaptığı ödemenin büyük bir kısmını geri istediğini ifade etti. Kurum tarafından gönderilen resmi belgede 30 gün içinde geri ödeme yapılması gerektiği belirtilirken "Konutun ilk hasar tespiti sonucu tarafınıza ödenen tutar 214.286,80 TL. İtiraz sonucu yapılan hasar tespiti ile tarafınıza ödenmesi gereken tutar 32.799,00 TL. Fazla ödeme tutarı ise 181.487,80 TL. İlk tespite göre fazla hasar ödemesi yapmış olduğumuz sigortalılarımız, yeni tespite göre almış oldukları fazla hasar ödeme tutarlarını tarafımıza iade etmeye başlamıştır. Bu doğrultuda, yukarıda detayları sunulan, itirazlar neticesinde kesinleşen hasar durumunuza göre tarafınıza fazla ödenen 181.487,80 TL tutarı kurumumuzun belirtilen banka hesap numarasına yatırılması gerekmektedir." denildi.

DEPREMZEDE YURTTAŞIN HABERİ OLMADAN EVİ YIKILDI

Depremde hasar alan binaların yıkım işlemleri devam ederken depremzedelerin barınma sorunu da gitgide derinleşiyor. Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan Armutlu Mahallesi’ndeki bir bina 6 Şubat depremlerinde az hasar aldı. Bina sahibinin yaptığı başvuruları ardından, yıkım yapılmayacağı depremzedeye bildirildi. Geçtiğimiz pazar günü ise, binanın yakınından geçen depremzede yapının yıkıldığını gördü. Depremzede, kendisine haber verilmeden binasının yıkılmasına tepki göstererek "Yıkıma itiraz etmiştim ve kabul edilmişti. Karot örneği yok, herhangi bir gerekçeli karar yok bir kağıtla gelip yıkmışlar. Dairelerime biçilen değer de kabul edilemez. 12 dairemde 1 milyon TL ila 1 milyon 400 bin TL arası fiyat biçmişler. Az hasarlı bir bina. İtirazımın ardından 2. bir tebligat gelmeden yıkıldı. Bu haksızlık.” ifadelerini kullandı.

Kira yardımından da faydalanmadığını belirten yurttaş, “Her açıdan mağdur edildim. Kime gideceğiz, kime başvuracağız şaşırdım. Hatay halkı muhatap dahi bulamıyor." ifadelerini kaydetti.

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU'NDAN DİKKAT ÇEKEN KARAR

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal’ın, depremde yıkılan Şanlıurfa ve Diyarbakır’da çiftçilerin tarımsal desteklemelerine el konulmasını Kamu Denetçiliği Kurumu’na ettiği şikâyet değerlendirildi. Kurum, çiftçilerin üretim yapmasının engellediğini ifade ederek çiftçilerin lehine istisnai bir düzenleme yapılmasına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’na tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

(BirGün)