Yeni eğitim öğretim yılının başlamasının ardından megakent İstanbul'a yakışmayacak görüntüler gelmeye başladı.

Başakşehir Ziya Gökalp Mahallesi'nde geçmiş zamanda bir hayırseverin arsasını verdiği birbaşka hayırsever Mehmet Yaren Gümeli'nin ise 1985 yılında yaptırdığı ilkokul, 2019'da Silivri açıklarında meydana gelen deprem sonrasında riskli yapı ilan edilerek yıkılmıştı. Yıkılan okulun arazisine ne yapılacağı yıllardır tartışma konusuyken, aynı isimde mahallenin merkezine
uzak, sanayinin ve fabrikaların olduğu bir konumda yeni bir okul yapıldı. Anca, fabrikaların ve büyük büyük inşaatların ortasına yapian bu okul, eğitim yuvasından çok, öğrenciler için ölüm- kalım, veliler için ise endişe yoluna döndü.

Screenshot 2-8

ÖSYM duyurdu: YDS sonuçları açıklandı ÖSYM duyurdu: YDS sonuçları açıklandı

Yıkılan okulun boş arazisi

ÖĞRENCİLER SABAHIN KÖRÜNDE YOLLARA DÜŞÜYOR

Yaşam Gazetesi'nin özel haberine göre, okulları uzağa taşınan öğrenciler, sabahın erken saatlerinde yollara düşüyor. İlçenin gelir düzeyi düşük mahallelerinden biri olan Ziya Gökalp sakinlerinin çoğu, maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını özel servislere yazdıramıyor. Hal böyle olunca yaşları küçük olan öğrenciler aile fertlerinin kontrolünde yaya olarak okula gidiyorlar. Istanbul'un yoğun sabah trafiğine paralel, birde iş makinalarının tırların ve kamyonların ağırlıkta kullandıkları yolu kullanarak okula gitmeye çalışan öğrenciler her ne kadar velileri tarafından ellerinden tutularak götürülmeye çalışılsa da, gerek öğrenciler gerek ise velileri her gün kamyonlar arasında cambazlık yöntemiyle eğitime ulaşmaya çalışıyorlar.

YIKILAN OKULUN YERINE AVM Mİ YAPILACAK?

Okul, iş insanı Mehmet Yaren Gümeli tarafından sadece eğitim amaçlı yaptırılmıştı ve arazisi de bu kapsamda bağışlanmıştı. Ancak okul yapılmayacağı için arazi, bağışçılara geri verilmek durumunda.

Okulun arazisinin değerli olması akıllarda soru işareti bırakıyor. Buraya yeniden okul yapılmaması, arazinin bağışçının mirasçılarına geri gitmesi, gökdelen, rezidans veya AVM gibi kısa vadeli yüksek kar getirisi olan işlere mi sebep olacak? Mahallenin ortasında kalan bu alana aynı adı veya başka bir hayırseverin okul yapması neden sağlanmadığını kamuoyu adına sorguluyoruz. Başakşehir Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul İl Müdürlüğü de konuyla ilgili sessizliklerini koruyorlar.

Screenshot 1-23

MAHALLE MUHTARINDAN AÇIKLAMA

Ziya Gökalp Mahallesi Muhtan Ihsan Koluş vatandaşların mağduriyetlerini dile getirerek konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, okulun akıbeti hakkında kendisinin de çok fazla bilgi sahibi olmadığını belirtti. Koluş öncelikle mahalle sakinlerinin okul konusunda çok sıkıntı yaşadığını ve çaresiz kaldıklarını belirterek, "Doğrusunu isterseniz söz konusu okul arazisi hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim. Nedeni ise konuyu kime sorduysam sağlıklı bilgi alamamam. Vatandaşlarımız çok mağdur ve bende çaresizim. Bilgi almak adına Kaymakamından Belediye Başkanına, Milli Eğitim Müdüründen şube müdürüne varıncaya kime ulaştıysam kimi gördüysem sordum ama gerçek anlamda kimseden cevap alamadım. Yani, söz konusu okulun akıbeti ne olacak ben de bilmiyorum. Öte yandan buranın ve dolayısıyla mahallemizin imar ve iskanı yok. Öğrenciler başka yerlere taşınıyor. Vatandaşlar okulumuzu geri istiyoruz diyor. Ben de burada velilerin yanındayım. Aileler burada asgari ücretle öğrencisinin cebine harçlık mı koysun yoksa servis parası mı ödesin? Mahallemizde zaten lise de olması lazım. Eğitim anlamında çok gerideyiz" dedi.