Spor

İstanbul, Formula 1'e yeniden ev sahipliği yapabilecek mi? İhalede belirsizlik var

İstanbul’un Formula 1 yarışlarına yeniden ev sahipliği yapması hakkında ihale düzenlendi. Ancak ihale ile ilgili birçok soru işareti bulunuyor.

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz Nisan ayında Formula 1 yarışlarının 2026 yılında İstanbul'a geri döneceğini duyurmuştu. İstanbul’un Formula 1 yarışlarına yeniden ev sahipliği yapması hakkında ihale düzenlendi. İşte düzenlenen o ihalenin feshedilip edilmeyeceği ile ilgili soru işaretleri bulunuyor.

İHALEDE BELİRSİZLİK VAR

2 Nisan'da yapılan İstanbul Park ihalesini kazanan Can Bilim Eğitim şirketi, 6 Mayıs'ta Vakıflar Genel Müdürlüğü ile sözleşmeyi imzaladı. Şartnameye göre, şirketin 1 ay içinde Formula 1 organizasyonunu Türkiye'ye getireceğine dair protokolü sunması gerekiyordu.

Ancak sözleşmenin imzalanmasından 37 gün geçmesine rağmen protokol hala sunulmadı. Bu durum, ihalenin feshedilip feshedilemeyeceği sorusunu gündeme getirdi. Konuyla ilgili yetkililere ulaşmak mümkün olmadı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden de ihalenin akıbetiyle ilgili net bir açıklama gelmedi.

İhalenin feshi halinde, yeni bir ihale sürecinin başlatılması gerekecek. Bu da Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü geciktirebilir.

İstanbul Park ihalesinin akıbetiyle ilgili belirsizlik sürüyor. Yetkililerden konuya ilişkin açıklama bekleniyor.

İHALENİN FESHİ GERÇEKLEŞEBİLİR

Şubat ayında askıya çıkan İstanbul Park ihalesi şartnamesinde yer alan 6’ncı madde tartışmalara neden olmuştu. 6. maddede, “Sözleşme imzalandıktan sonra 1(Bir) ay içerisinde Formula-1 yarışlarının taşınmazımızda yapılmasına ilişkin anlaşma sağlanarak imzalanacak protokolün İdareye bildirilmesi, bunun yapılmaması halinde sözleşmenin fesih edilerek yatırılan teminatların idareye gelir kaydedilmesi” ifadeleri yer alıyordu. Şartnamedeki bu koşul pistle ilgilenen yatırımcıların tepkisini çekmiş ve bazı şirketlerin “Bu kadar kısa sürede anlaşma yapılması mümkün değil” gerekçesiyle ihaleye girmediği öğrenilmişti.