Gündem

İstanbul depremi dünya basınında: 'Bu gelişme iki olasılığa işaret ediyor...'

Uluslararası basın kuruluşları, İstanbul'da gerçekleşen kısa, fakat şiddetli depreme bültenlerinde geniş yer ayırdı. Dünyanın dört bir yanından kurumlar ve uzmanların açıklamalarına yer verilen haberlerde, İstanbul'a dair olası deprem senaryoları masaya yatırıldı.

Abone Ol

İstanbul, sadece 13 saniye süren 6.2 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Sarsıntının Marmara Ereğlisi açıklarında, yerin 10 kilometre derinliğinde meydana geldiği bildirildi.

Şehir genelinde büyük panik yaşanırken, 150'den fazla kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralanmaların çoğu, vatandaşların panikle binalardan atlamaya çalışması sonucu oluşmuştu. Artçı sarsıntılar devam ederken, bazı yurttaşların geceyi sokaklarda geçirmeyi tercih ettiği görüldü. 

Depremin Tekirdağ, Yalova, Bursa, Balıkesir ve İzmir gibi çevre illerin yanı sıra Romanya’nın başkenti Bükreş ve Bulgaristan’ın başkenti Sofya gibi 480 kilometre uzaklıktaki şehirlerde bile hissedildiğini kaydedildi.

Peki, dünya çapından uzmanlar bu olayı nasıl yorumladı?

İşte, dünyanın önde gelen basın kuruluşlarından İstanbul depremine ilişkin çarpıcı değerlendirmeler...

CNN

Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış olan bu yoğun nüfuslu şehirde yaklaşık 16 milyon kişi yaşıyor. Londra Jeoloji Derneği'ne göre şehir, Kuzey Anadolu fay hattına tehlikeli derecede yakın bir konumda bulunuyor. Bu fay hattı İstanbul’un sadece 20 kilometre (12.4 mil) yakınından geçiyor.

Bu fay hattı tarihsel olarak, 1999 yılında İzmit’i vuran ve 17 binden fazla insanın ölümüne, yaklaşık 500 bin kişinin ise yerinden olmasına yol açan 7.6 büyüklüğündeki büyük deprem de dahil olmak üzere birçok yıkıcı sarsıntıya neden oldu.

INDEPENDENT

Almanya’daki GFZ sismoloji araştırma enstitüsü, yaşanan depremin bölgede son 25 yılda yaşananların en güçlüsü olduğunu ve "fay hattını İstanbul’a doğru genişlettiğini" söyledi. Enstitü, bu gelişmenin iki olasılığa işaret ettiğini belirtti:

"Ya bölgede sismik aktivite geçici olarak azalacak ya da depremin oluşturduğu stres daha yıkıcı bir sarsıntıya yol açacak..."

Sismoloji merkezi şu açıklamada bulundu:

İstanbul’un güneyinde, Marmara Denizi’nin altındaki bölge, tüm fay hattı boyunca son 250 yıldır büyük bir deprem üretmemiş tek alan. Bu nedenle, bilim insanları bu bölgenin artık “deprem üretme zamanı gelmiş” (gecikmiş) olduğunu düşünüyor. Yani, bu bölgede 7.4 büyüklüğüne kadar çıkabilecek şiddetli bir depremin meydana gelme olasılığı yüksek.

AL JAZEERA

İstanbul sakinleri depremlere yabancı değil. Bunun nedeni, İstanbul'un Avrasya ve Anadolu tektonik levhaları arasındaki sınır olan Kuzey Anadolu fay hattına yakın bir konumda yer alması.

Yaklaşık 1200 kilometrelik bu fay hattı, Türkiye’nin doğusundan ülkenin kuzeyi boyunca Ege Denizi’ne kadar uzanıyor.

EURONEWS

İstanbul, büyük deprem riski taşıyan bir şehir olarak kabul ediliyor; uzmanlar, 2030 yılına kadar en az 7 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşme olasılığının yüzde 64 olduğunu söylüyor.

GUARDIAN

Türkiye iki büyük fay hattı tarafından kesilmekte ve bu hatta sıklıkla depremler meydana gelmekte. 6 Şubat 2023’te meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem ve saatler sonra gerçekleşen ikinci güçlü sarsıntı, Türkiye'nin güney ve güneydoğusundaki 11 ilde yüz binlerce binayı yıkmış, 53 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.

ABC

Deprem 10 km gibi sığ bir derinlikte meydana geldi... Şu ana kadar can kaybı bildirilmedi, ancak birçok yurttaşın endişe ve panik nedeniyle sokaklara ve hastanelere akın ettiği bildirildi.