İstanbul Barosu'nda baro başkanı ve yönetim kurulu üyeleri hakkında görevden alınmaları talebiyle dava açılmasının ardından süreçle ilgili açıklamalar yapılıyor.
OLAĞANÜSTÜ KURULTAY KARARI
İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, söz konusu davaya yönelik olarak, "23 Şubat'ta olağanüstü kurultay düzenleme kararı aldıklarını" ifade etti.
'ANAYASAL ORGANLARA DUYURULACAK'
Açılan dava için "Kaynağını Anayasa'nın madde 138 üzerinden madde 2'de bulan baro yönetimlerine dışarıdan bir müdahaledir" ifadelerini kullanan İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu, "Olağanüstü kurultay için İstanbul Barosu'nu avukatlarını 23 Şubat günü yapacağımız olağanüstü kurultay kararımızı burada açıklıyorum. Ve bu kurultay, 23 Şubat kurultayı, demokrasinin ne olduğunu, demokrasinin ancak hukuk yoluyla işlediğini, hukuk yoluyla inşa edilebileceğini İstanbul Barosu'nun 67.000 avukatı, bütün Türkiye Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere bütün Türkiye barolarının desteğiyle, bütün Türkiye'ye, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına, yasama, yürütme ve yargıya, anayasal organlara duyuracak" diye konuştu.
'HİÇBİR HUKUKİ VE MEŞRU DAYANAĞI OLMAYAN'
Barodan basın toplantısı için yapılan çağrıda, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 14.01.2025 tarihli Davaname ile İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerinin görevlerine son verilmesi, yeni baro başkanı ve yönetim kurulu üyeleri seçilmesi talebiyle Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Yönetim Kurulumuz İstanbul Barosu Genel Kurulu iradesi ile seçilmiş olup, Anayasaya, demokrasi ve hukuka bağlı olarak görev ve sorumluluklarını yerine getirmektedir. Hiçbir hukuki ve meşru dayanağı olmayan bu görevden uzaklaştırma girişimine karşı İstanbul Barosu Genel Kurul iradesine sahip çıkmak, üyelerimizi ve kamuoyunu bilgilendirmek yükümlülüğümüzdür" denilmişti.