İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, mevcut ekonomik zorlukların hemen çözülemeyeceğini ve normalleşmenin zaman alacağını belirterek, bankaların bu süreçte maliyetleri üstlenmeye devam edeceğini açıkladı. Aran, “2025 yılı boyunca zorlukların azalarak da olsa devam edeceğini düşünüyorum. Bedel ödemeye devam edeceğiz. Çünkü fiyat istikrarının sağlanması, enflasyonun düşmesi pahasına o bedel ödenecek. Bunu bankalar da ödeyecek ve aktif kalitesinde bozulma olacak. Bu yıl net faiz marjındaki bozulma, seneye de aktif kalitesindeki bozulmayla biz bu süreci aşacağız” dedi. Ayrıca, sektör genelinde Temmuz ayında aktif kalitesindeki bozulmanın belirginleştiğini ve bunun ağırlıklı olarak bireyselde görüldüğünü belirtti.

'ENFLASYON MUHASEBESİ YAPSAYDIK ZARAR AÇILIYOR OLACAKTI'

Hakan Aran, donuk alacakların 30 Haziran itibarıyla 216,5 milyar lira olduğunu ve bunun 147,9 milyar lirasının ticari, 68,8 milyar lirasının bireysel olduğunu ifade etti. Ayrıca, kredi kartlarındaki donuk alacakların yılbaşında 15 milyar lira iken şimdi 31,2 milyar liraya yükseldiğine dikkat çekti. Bankaların net faiz marjının ciddi şekilde baskılandığını belirten Aran, “Özkaynak kârlılığımız düşüyor. Enflasyon muhasebesi yapabiliyor olsaydık pek çok banka belki zarar açıklıyor olacaktı. Enflasyon muhasebesi olmadığı için kârlı görünüyor şu anda” dedi.

TARİH VERDİ

Aran, enflasyonda yıl sonunda yüzde 42, 2025 yılında ise yüzde 20 seviyelerini beklediğini ve hane halkının Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi beklentisine yakınsayacağını ifade etti. Faiz indirimlerinin Kasım ayında 250 baz puan ile başlayacağını öngördüğünü belirten Aran, “Çünkü TCMB ilk olarak ekimde enflasyonun, politika faizinin altına düştüğünü görecek. Ekimin 3’ünde eylül enflasyonu açıklandığında muhtemelen yüzde 50’nin altına inen bir yıllık enflasyon rakamı görülecek ve politika faizi enflasyonun üstünde kalacak. Ekimde hızlı bir karar alınacağını sanmıyorum, ama Kasım toplantısından itibaren kademeli faiz indirim sürecine girilebileceğini ve politika faizinin 2024 sonunda yüzde 45, 2025 sonunda da yüzde 25’e kadar inebileceğini düşünüyorum” dedi.

Döviz kurlarının yıl sonunda yaklaşık 38 seviyelerinde olmasını beklediğini ifade eden Aran, risk ağırlıklı varlık düzenlemeleri ile ilgili BDDK tarafından bir gelişme olmasını ümit ettiklerini söyledi. Ayrıca, kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesinin yıl sonuna kadar 20 milyar dolara düşeceğini ve mevduatta TL ağırlıklı yapının ön plana çıkacağını belirtti.

Dolar/TL faiz kararı sonrası yükselişte Dolar/TL faiz kararı sonrası yükselişte

Kaynak: Reuters