Sağlık görevlileri, su dahil olmak üzere temel ihtiyaç maddelerindeki kıtlık ve sokaklarda yığılan cesetlerin çevresel felaket yarattığını söylerken, Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar insani felaketin boyutlarını artırıyor. 

İNSANLAR SU BULAMIYOR

Şimdiye kadar 500'den fazla kişinin ölümüne yol açan artan şiddet olayları arasında su, yiyecek ve yakıt gibi temel ihtiyaç maddelerinde ciddi kıtlıklar baş göstermeye başladı.

Sudan Doktorlar Sendikası, sokaklara yığılan cesetlerin sayısının artması nedeniyle "çevresel felaket" olarak nitelendirdi ve ülkedeki sağlık sisteminin çökmek üzere olduğunu bildirdi. Hartum'un bazı bölgelerinde, özellikle Bahri'de su kaynaklarının kesintiye uğramasıyla, çaresiz insanlar susuzluklarını doğrudan Nil'den içerek gidermeye çalıştıkça ciddi hastalık vakaları arttı.

‘GÜNLERDİR HASTANEDEN ÇIKMIYORUZ’

DSÖ'ye göre, savaşın merkezi olan Sudan başkenti Hartum’da hastanelerin yalnızca yüzde 16'sı tam kapasite çalışıyordu ve çoğu, çatışmalar sırasında doğrudan saldırıların ardından kapandı.

Dr. Houida El-Hassan, çatışmaların üçüncü gününde Hartum'daki bir hastaneyi yeniden açmak için meslektaşlarıyla bir araya geldiğini ve anestezi uzmanlarından yoksun iskelet kadroyla çalıştığını söyleyerek “Biz risk aldık. İnsanlar her gün ölüyor ve yardımımıza ihtiyaçları var. O günden beri hastaneden çıkmadık. Son derece yorgunuz, bitkin durumdayız, böyle devam edebilir miyiz bilmiyoruz” şeklinde konuştu. 

‘BİR MİLYONA YAKIN MÜLTECİ’

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 800 binden fazla insanın komşu ülkelere kaçabileceği konusunda uyardı. BMMYK Başkanı Filippo Grandi, "BMMYK, hükümetler ve ortaklarıyla birlikte, 800 binden fazla insanın Sudan'daki çatışmalardan komşu ülkelere kaçma olasılığına hazırlanıyor. İşlerin o noktaya gelmemesini umuyoruz, ancak şiddet durmazsa daha fazla insanın güvenlik arayışıyla Sudan'dan kaçmak zorunda kaldığını göreceğiz" ifadelerini kullandı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER