İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında siyasi yasak istenen 'ahmak' davasının seyrini etkileyebilecek önemli bir gelişme yaşandı. Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Halil Güner, TCK’nin 125/3-a hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulundu. İmamoğlu'nun avukatı, "Söz konusu maddenin AYM tarafından iptal edilmesi halinde davanın da düşebileceğini" açıkladı.

CHP'den Ediz Ün açıklaması CHP'den Ediz Ün açıklaması

YARGIÇ GÜNER'İN BAŞVURUSU

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Halil Güner, İmamoğlu’nun avukatları tarafından 2 Eylül’de İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’ne sunulan bilimsel mütalaadan yararlandı. Yargıç Güner, TCK’nin 125/5 maddesiyle birlikte İmamoğlu’nun yargılandığı maddelerden biri olan TCK’nin 125/3-a hükmünün iptali için AYM’ye başvuruda bulundu.

MÜTALAADA ANAYASAYA AYKIRILIK İDDİASI

Söz konusu mütalada, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçunu tanımlayan TCK’nın 125/3-a ve 5 maddelerinin anayasaya aykırı olduğu iddia edilerek, hükmün iptali için dosyanın AYM’ye taşınması gerektiği savunulmuştu.

Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yaptığı itiraz başvurusu üzerine, "Maddenin AYM tarafından iptal edilmesi halinde İmamoğlu’na yönelik 'ahmak davası'nın da düşme ihtimali bulunduğunu" belirtti.