Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü aşısının ücretsiz yapılmasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Koca'nın söz konusu açıklamalarının ardından HPV aşılarıyla ilgili herhangi bir düzenleme açıklanmadı.

Hem bu aşılarla ilgili kamuoyunun bilgilenmesini sağlamak hem de ücretsiz aşılama yapılması için gündem oluşturmak amacıyla iki senedir mücadele yürüten eczacılardan Cem Kılınç’ın sozcu.com.tr’ye verdiği bilgiye göre, aradan geçen 8 ayda ise bu aşının tek bir dozu yüzde 29 ila yüzde 52 aralığında zamlanarak 2 bin 500 lirayı aştı.

Bu aşının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması için sivil toplum kuruluşlarının onlarca dava açıp, kazandığını anımsatan Kılınç, HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınmasını ve BAE dahil olmak üzere birçok ülkede ücretsiz uygulanan bu aşının Türkiye’de de ücretsiz olarak uygulanmasını talep ettiklerini söylüyor. 

TEK DOZU 2 BİN 575 LİRA OLDU

Çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla bulaşan, bunun yanı sıra umumi tuvaletler gibi ortak alanlarda da bulaşmanın yaşanabildiği HPV virüsü için, Türkiye’de uygulanan aşı ‘gardasil aşısı.’

Şu anda bulunan gardasil aşısı ise Gardasil-9 olarak biliniyor ve bu aşı Türkiye'deki HPV aşısı ulusal aşı takviminde ve SGK ödeme listesinde bulunmuyor.

Yalnızca kadınlarda değil, erkeklerde de kanser türlerine yol açan; bu yüzden de hem kız hem erkek çocuklarına yapılan bu aşı 9-14 yaş arasına 2 doz, 14 yaş üstüne ise 3 doz uygulanması gerekiyor.

Tek dozunun fiyatı 2023 Ocak’ta 1993 lira olan bu aşı, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru 2023 Temmuz itibarıyla yüzde 30,5 oranında artırılınca zamlandı ve 2 bin 575 liraya çıktı.

Yani 9-14 yaş aralığı için bu aşının maliyeti ocak ayında 3 bin 989 TL iken temmuz itibarıyla 5 bin 150 liraya çıktı; 14 yaş üstü için ise 2 bin 979 liradan 7 bin 725 liraya ulaştı.

Kaynak: Sözcü