Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Tripura eyaletindeki Bangladeş Konsolosluğu'na zorla girerek zarar verdiği iddia edilen yedi kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
Reuters'ın aktardığına göre, konu hakkında bilgi veren bir polis memuru, yedi şüphelinin bir Hindu grubuna mensup olduğunu belirtti. Bangladeş, konsolosluğa giren protestoculara karşı derhal eyleme geçilmesi çağrısında bulunmuş, konsolosluğa giren kişilerin binanın ana kapısını kırdığını, binada hasara sebep olduğunu ve Bangladeş bayrağına hakaret ettiğini belirtmişti. Yedi şüpheli, bu açıklamadan saatler sonra gözaltına alındı.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Bangladeş'te geçen hafta Chinmoy Krishna Das isimli bir Hindu dini lideri gözaltına alınmış, bunun üzerine Hindu çıkarlarını koruduğunu söyleyen Hindu Sangharsha Samiti isimli grubun çağrısıyla protesto gösterileri yapılmıştı. Tripura'nın batısında görev yapan polis memuru Kiran Kumar K, yaklaşık 50 kişinin ana kapıyı kırarak içeri girdiğini ve Bangladeş bayrak direğini yıktığını söyledi.
4 bin kişinin katıldığı eylemde konsolosluğa baskına bundan daha fazla kişinin karıştığını söyleyen polis memuru, polisin olayı soruşturduğu bilgisini verdi. Polis, konsolosluğun güvenliğinden sorumlu dört polis hakkında da disiplin sürecinin başlatıldığını kaydetti.
İKİ KENTTE GÖSTERİLER DÜZENLENDİ
Hindistan Dışişleri Bakanlığı, olaya ilişkin dün yaptığı açıklamada, olayın 'derinden üzücü' olduğunu belirtmiş, diplomatik mülkler ile konsolosluk mülklerinin hiçbir şekilde hedef alınmaması gerektiğini belirtmişti. Bangladeş Ulusal Partisi'nin geçici başkanı ve eski başbakan Khaleda Zia'nın oğlu Tarık Rahman da sosyal medya üzerinden saldırıyı kınayarak bu tür hadiselerin komşular arasında ayrılık ve anlaşmazlık yarattığını söylemişti.
Bangladeş'in başkenti Dakka'da geçen hafta 'ayaklanmaya tahrik' iddiasıyla gözaltına alınan Hindu dini lideri Das, Uluslararası Krişna Bilinci Topluluğu ile ilişkilendiriliyor. Das'ın gözaltına alınması Dakka ile güneydeki liman kenti Chittagong'da da eylemlere sebep olmuş, protestocular güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmişti. Hindu toplumunun nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu Hindistan da gözaltını kınayarak Bangladeş'te Hindular ve diğer azınlıklara yönelik saldırılardan endişeli olduklarını belirtmişti