Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden biri olan Gaziantep'te, hayvan barınma merkezlerindeki ve hayvanat bahçesindeki hayvanlar hala sağlıksız koşullarda yaşıyor.

HAKİM BÖLGEDE İNCELEME YAPTI

Hayvan Hakları İzleme Komitesi'ne (HAKİM) bağlı Hayvan Hapishaneleri Kapatılsın (HayHapKap) çalışma grubu, Türkiye'nin en büyük "hayvanat bahçesi" olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi ile ilgili gözlerimini ve buradaki hayvanların maruz kaldığı hak ihlallerini kamuoyuyla paylaştı.

HAYHAPKAP'IN KAMPANYA METNİ

HayHapKap'ın kampanya metni kısaca şöyle:

"6 Şubat Maraş merkezli deprem sonrası, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise en büyük 4. hayvan hapishanesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ndeki hayvanların sağlık durumlarını, uygulanan tedavilerin neler olduğunu ve alınan koruyucu/önleyici tedbirlerin neler olduğunu #GaziantepHayvanatBahçesiNeDurumda sosyal medya kampanyamız ile Gaziantep Belediyesi'ne ve Fatma Şahin'e sorduk; ancak sorularımız, belediye ve yönetimi tarafından cevapsız kaldı.

"Depremde istese de kaçamayan, belediye tarafından esir edilen hayvanların sağlık durumlarının nasıl olduğunu öğrenmek, alınan koruyucu ve önleyici tedbirlerin neler olduğunu sormak ve esir hayvanlar ile dayanışmayı büyütmek adına hayvan hapishanesini ziyaret ettik.

HAYVANLAR SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA TUTULUYOR

"Hapishanede alınan koruyucu ve önleyici tedbirlerin olmadığını, hayvanların sağlıksız koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığını gözlemledik. Hayvanların her biri mutsuz ve yorgun görünüyordu. Gözlemlerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz:

  • Ayının yaşadığı alanın duvarlarına çekilen elektrikli tellerde kaçak olduğunu tespit ettik.
  • Yılanların esir edildiği alanda bir yılanın ağız kısmının enfekte olduğunu ve enfeksiyona dayalı şişmeler ve iltihaplanma olduğunu gördük. Yılan geldiğinden beri tek bir tedavi bile uygulanmamış.
  • Acil durumlar için halihazırda bir tane bile hekim yok.
  • Maymunların esir edildiği kafeslerin çok küçük olduğunu ve yeterince havalandırılmadığını gözlemledik.
  • En az üç yaban keçisinin boynuzunun kesildiğini tespit ettik.
  • Şahinlerin tutuldukları kafes yeterince yüksekte uçabilmelerini engelliyor.
  • Aslan ve sırtlanın fiziksel olarak aşırı zayıf olduğunu, ayıya yemek olarak ekmek verildiğini gözlemledik.

İmza kampanyası ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın

(BİANET)