Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü enflasyon raporuna ilişkin sunum yaptı.

Erkan'ın açıklamaları:

"Temel amacımız fiyat istikrarı. Enflasyonu kalıcı düşürmek için parasal sıkılaştırma sürecine başladık. Enflasyonda belirgin iyileşmeye kadar parasal sıkılaştırmayı gerektiği ölçüde kademeli güçlendireceğiz.Faiz artırımının yanı sıra seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık ve devam edeceğiz. 

'ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK DE ARTACAKTIR'

Enflasyon kısa vadede geçici yükseliş gösterecektir. 2024 dezenflasyonun başlamasını sağlayacak zemini dikkatle oluşturuyoruz. 2025 sonrası ise istikrar dönemininbaşlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken öngörülebilirlik de artacaktır.

Dezenflasyon sürecinde enflasyonun ana eğilimi ve beklentiler tutarlı şekilde iyileşmeye başlayacak. Kararlar 2024'ün ikinci çeyreğinde enflasyona yansıyacak.

'ARTIŞLAR PİYASA BEKLENTİLERİNİN ALTINDA KALDI'

Enflasyonun gerilemesine en büyük katkı temel mal, gıda ve enerji kalemleri olmuştur. Hizmet grubunun katkısı 15 puan civarında yatay seyretmektedir. İktisadi faaliyetteki güçlü seyirde özellikle iç talep etkili. İç talebe karşın toplam arz daha ılımlı seyrediyor. Seçici kredi sıkılaştırması kararlarımızın iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz. Çıktı açığının kapanması dezenflasyon sürecinin önemli birleşeni olacaktır."

20 Temmuz’daki PPK metninde enflasyon açısından geçerli olan risklere bir kez daha vurgu yapılmıştı. Enflasyona dair beklentilerdeki bozulma, hizmet enflasyonundaki katılık gibi önceden var olan risklere yeni durumlarla beraber vergi artışları, asgari ücret ve kur artışı gibi riskler de eklenmiş durumda.

Merkez Bankası, enflasyondaki geçerli risk ortamına rağmen faizin kademeli artırılmasının tercih ediyor. Yeni dönemin ilk iki toplantısında toplam 900 baz puanlık artışla politika faizi yüzde 17,5’e çıkarıldı. Bu artışlar piyasa beklentilerinin altında kaldı.

TCMB, faiz toplantısında açıkladığı, “sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma” sürecinde; zorunlu menkul kıymet tesisi oranlarını değiştirdi, aylık kredi büyüme hızlarını aşağı çekti. Kredi kartı nakit çekim ile KMH faizleri de yükseltildi. ‘Alternatif yol’un enflasyonla mücadelede ne kadar etkili olacağını zaman gösterecek. Merkez Bankası’nın kademeli yaklaşım ve diğer makro/mikro ihtiyati çerçeve ile ilgili sadeleştirme kapsamının iletişiminin bu toplantıda daha detaylı ele alınması bekleniyor. Bu açıdan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın sunumun ardından piyasaya vereceği mesajlar oldukça önemli.

'YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜZDE 58'

Rezervleri hazirandan itibaren güçlü artış gösteriyor. Rezervler güçlenmekte finansman koşulları güçlenmekte ve kur oynaklığı azalmaktadır. 

Enflasyon patikamızda önemli güncelleme gerçekleştirdik. Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58'e (önceki yüzde 22,3), 2024 için yüzde 33'e  (Önceki yüzde 8,8) yükselttik. 2025 sonu enflasyon tahmini yüzde 15 olarak belirlendi. 

Para politikası tepkimizi enflasyonun ana eğilimini düşürmeye odaklı veriyoruz. Çalışmalarını başlattığımız TL tasarruf enstrümanlarını çeşitlendireceğiz. Sermaye piyasalarının derinleşmesini destekleyeceğiz.