Gündem

Hacettepe Üniversitesi'nden Hatay raporu: Elle bile ufalanır

Abone Ol

Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgelerde yapılan bir inceleme gerçekleştirdi. İnceleme sonucunda hazırlanan 170 sayfalık raporda, bölgedeki yapı stoku ve zemin ile ilgili sorunları ortaya koydu.

Raporun Hatay'a ilişkin bölümünde, deprem sonucunda kentte büyük bir yıkım meydana geldiği ve birçok betonarme binanın yıkıldığı ifade edildi. Yıkılan binaların çoğunlukla şehir merkezinde ve 4 katlı olduğuna dikkat çekilerek şu bilgilere yer verildi:

Enkaz altında yapılan incelemelerde, binaların düşük dayanımlı betona sahip olduğu ve düz donatıların sıyrıldığı, ayrıca etriyelerin yetersiz sıklıkta ve çapta kullanıldığı gözlendi.
Ayrıca, yıkılan binaların etrafında benzer yapısal özelliklere sahip binaların bazen yapısal hasarsız olarak depremi atlatabildikleri gözlendi. Bunun temel sebepleri arasında daha az hasarlı binalarda yapısal kusurların az olması, işçilik ve yapım kalitesinin daha iyi olması, tasarım gerekliliklerinin daha fazla sağlanmış olması sıralanabilir.

'YÜK TALEPLERİNİ KARŞILAYAMADI'

Hasarlı binaların dışarıdan yapılan ilk incelemesinde, yumuşak kat düzensizliği ve ağır çıkmalar gibi sorunların göze çarptığına dikkat çekildi. Özellikle iş yeri olarak kullanılan birçok binada bu durumun daha sık gözlendiği belirtildi.

Raporda, Türkiye genelinde zemin katlarının dükkan, restoran gibi geniş pencere açıklıklarına sahip mekanlara ayrıldığı ve bu mekanlarda kolon, perde ve bölme duvar gibi elemanların miktarının üst katlara oranla daha az olduğu vurgulandı. Bu nedenle yapıda zayıf bir kat oluştuğu, bu katın yatay yük taleplerini karşılayamadığı ve yıkıldığı gözlemlendi. Zemin katın yıkılması sonucunda ise yapıda bütüncül veya bölgesel çökmelerin görüldüğü ifade edildi.

Raporun Adıyaman'a ilişkin bölümünde ise yıkılan binaların büyük bir kısmının 1999 öncesi yapılan eski yapılar olduğu belirtildi. Normal betonarme yapılar için "zayıf kiriş-güçlü kolon" tasarımın önemine dikkat çekildi.