Gürsel Tekin, "Aslında 5 katlı olarak planlanmış olan otel, "kot farkı" manipülasyonu ile 12 kata çıkarılmış durumda. Özellikle dikkat çeken nokta, otelin resmi inşaat alanının 3.284 metrekare olmasına rağmen, toplam inşaat alanının 17.000 metrekareye ulaşmış olması.
Buna rağmen, Bolu Belediyesi'nin daha önce tespit ettiği 'sekiz yangın güvenliği eksikliği' göz ardı edilmiş ve bu ihmaller, ne yazık ki büyük bir trajediye yol açmıştır. Bu olayın arkasındaki "imar çetesi" ve "beton lobisi" gerçeği, yaşanan can kayıplarının ardındaki sistemik sorunları gözler önüne seriyor.''
Gürsel Tekin'in Çarpıcı İddiaları
Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kartalkaya faciasının ardında yatan çarpıcı gerçekleri ortaya koydu. Tekin'in açıklamalarına göre, otel inşaatında uygulanan "kot farkı hilesi" büyük bir trajediye zemin hazırladı.
Tekin'in en dikkat çekici iddiası, otelin resmi ruhsat alanı ile gerçek inşaat alanı arasındaki büyük fark. Ruhsatta 3.284 metrekare olarak görünen inşaat alanı, gerçekte 17 bin metrekareye ulaşmış durumda. Bununla birlikte, otel planlamada 5 katlı olarak tasarlanmasına rağmen, kot farkı manipülasyonu sayesinde arka cephede 12 kata kadar yükseltilmiş.
Öte yandan, Tekin bu durumu "imar çetesi" ve "beton lobisi"nin bir sonucu olarak değerlendirdi. "Rant uğruna onlarca canımız diri diri yandı. Bu facia, sadece bir yangın değil, sistematik bir ihmalkarlık ve ranta dayalı plansızlığın sonucudur" açıklamasını yapan Tekin, çıkar çevrelerinin insan hayatının önüne geçtiğini vurguladı.
Ayrıca, Tekin bu olayı "milli güvenlik sorunu" olarak nitelendirerek konunun ciddiyetine dikkat çekti. Sorumluluk tartışmaları sürerken, denetim mekanizmalarının zayıflatılması ve kamu kurumlarının özel sektörün hizmetkârı haline getirilmesi de eleştiri konusu oldu.
NELER YAŞANDI?
21 Ocak 2025 sabahına karşı saat 03:21'de Grand Kartal Otel'de başlayan yangın büyük bir faciaya dönüştü. Otelin ana giriş kapısına göre -1, arka giriş kapısına göre 4'üncü katındaki restoran bölümünden başlayan yangına ilk müdahale, ihbardan 1 saat 15 dakika sonra gerçekleşti.
İlk müdahale ekipleri, 11 araç ve 30 personelle 42 kilometrelik yolu kat ederek saat 04:24'te olay yerine ulaştı. Bu sırada, otelin ön cephesinden merdivenli araçla 50'den fazla kişi kurtarılırken, arka cephede karlı yol ve gevşek zemin nedeniyle sadece bir kişi atlama yatağıyla tahliye edilebildi.
Yangın söndürme çalışmalarında 500 ton su kullanılmasına rağmen, alevler ancak 11 saat sonra kontrol altına alınabildi. Olay yerinde yapılan ilk tespitlerde, otelde 238 kişinin konakladığı belirlendi. Ardından, facianın büyüklüğü ortaya çıkmaya başladı ve toplam 78 kişinin hayatını kaybettiği, 40 kişinin yaralandığı tespit edildi.
Soruşturma kapsamında, aralarında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, işletme sahibi Halit Ergül ve otel müdürünün de bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Yangını araştırmak üzere 6 savcı, 4 başmüfettiş ve 7 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi.