Eski CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin Resmi Gazete'de, Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmasının ardından oluşan 'Rent' kapılarına dikkat çekmeyi sürdürüyor.
Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kanunda yapılan değişiklikle ilgili "Köy Kanunu değişiklikleriyle köylerin doğal yapısı beton lobisinin hedefi oluyor. Deprem bahanesiyle meralar ve araziler rant uğruna feda ediliyor. Doğayı mı, rantı mı koruyoruz?!" ifadelerini kullandı.
İstanbul'da oluşan 'Rant' ve 'Beton Lobisi' ile ilgili görselleri, "İşte imar çetesi beton lobisinin belgeleri" başlığıyla sosyal medya hesabından yayınlayan Tekin, İstanbul'da deprem durumunda toplanma alanlarının kalmadığına ve sadece mezarlıkların toplanma alanı olarak kalmasına dikkat çekti.
İşte imar çetesi beton lobisini,in belgeleri: pic.twitter.com/eNKeGbLDJb
— Gürsel Tekin (@gurseltekin34) December 12, 2024
İşte Gürsel Tekin'in dikkat çektiği Resmi Gazete'de yayımlanan Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a dair değişiklikler:
- Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca deprem bölgesinde yapılan arsa ve arazi teslimleri katma değer vergisinden muaf tutulacak.
- Riskli yapı tespiti yapılan parsellerdeki plan değişikliklerinden belli bir emsale kadar değer artış payı alınmayacak.
- Köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine, 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre tanınacak.
- Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar ile bu yapıları çevreleyen tel örgü, çit ve duvar gibi yapılar hakkında TOKİ, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınabilecek.
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısını belirleyecek.
- Tepkilere neden olan 'İmar hakkı aktarımı' ise "1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılması mümkün olmayan alanlarda, parselin tamamının ya da bir kısmının umumi ve kamu hizmet alanlarında kalması sebebiyle, parsel üzerinde özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının verilememesi durumunda, verilemeyen emsale esas inşaat hakkının başka parsel ya da parsellere imar planı kararı ile taşınması işlemidir" şeklinde tanımlandı.