Diyanet personelinden maaş promosyonu protestosu: Banka dayatması son bulsun Diyanet personelinden maaş promosyonu protestosu: Banka dayatması son bulsun

Avrupa Birliği'nin Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den Danimarka'ya gönderilen bazı gıda ürünlerinde sağlık riski oluşturabilecek maddeler tespit etti. Üzüm yapraklarında pestisit, kabuklu susam tohumlarında ise salmonella bulunduğunu raporladı.

PESTİSİT VE SALMONELLA TEHLİKESİ

RASFF'nin yayımladığı rapora göre, üzüm yapraklarında tespit edilen pestisit kalıntılarının kanserojen etkiler taşıyabileceği ifade edildi. Kabuklu susam tohumlarında saptanan salmonellanın ise ciddi mide-bağırsak enfeksiyonlarına neden olabileceği belirtildi.

'GÜVEN SARSILIYOR'

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) Yönetim Kurulu Üyesi İ. Uğur Toprak, gıda ihracatındaki bu sorunların denetim eksikliklerinden kaynaklandığını belirtti. BirGün'ün aktardığına göre, Toprak, "Gıda ihracatı, ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı. Ancak, bu tür skandallar hem uluslararası itibarımızı hem de iç piyasada tüketici güvenini sarsıyor," dedi. Pestisitlerin çevresel zararlarının yanı sıra insan ve hayvan sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.

Toprak ayrıca, gümrükten geri dönen ürünlerin akıbetinin şeffaflıkla ele alınması gerektiğini ve bu ürünlerin iç piyasaya sürülmeden önce detaylı analizlerden geçirilmesi gerektiğini söyledi. İhracatta daha sıkı kontrollerin ve tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için ziraat mühendisleri ve gıda teknologlarının rolünün artırılması gerektiğini belirtti.

RASFF'nin 2023 raporuna göre, Türkiye, üst üste dört yıl boyunca meyve ve sebzelerde pestisit kalıntısı kaynaklı en fazla bildirim yapılan ülke oldu. Yapılan 168 bildirimin yarısından fazlası sınırda reddedilerek iade edildi.