Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, Almanya’da geçici olarak uygulanacak sınır kontrollerinin güvenli, düzenli ve yasal girişleri amaçladığını vurgulayarak, "Türkiye için vize verme süreci normal şekilde işlemeye devam edecek ve bu durumdan etkilenmeyecektir." ifadelerini kullandı. Büyükelçilik, Almanya'da uygulamaya konulan geçici sınır kontrollerine ilişkin X sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaptı.

Dilruba Kayserilioğlu özür dilemedi: Benim değil onların sorunu Dilruba Kayserilioğlu özür dilemedi: Benim değil onların sorunu

Açıklamada, bugünden itibaren Almanya sınırlarında güvenlik ve göç politikası gerekçesiyle geçici sınır kontrolleri yapılacağı belirtilerek, bu uygulamanın, ülkeye giriş izni olmayan kişilerin girişine engel olunmasını sağlayacağı belirtildi. Ayrıca, bu tedbirin Avrupa Birliği hukuku ile uyumlu olduğu ve Schengen ortaklarına önceden bildirildiği ifade edilerek, Almanya’ya güvenli, düzenli ve yasal girişin sağlanmasının bu kararın ana hedefi olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, sınırlar arasında seyahatin halen mümkün olduğu ve bekleme sürelerinin oluşmaması için çaba gösterileceğine dikkat çekilerek, "Türkiye için vize verme süreci normal şekilde işlemeye devam edecek ve bu durumdan etkilenmeyecektir." denildi.

Almanya, bir süredir Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlattığı kontrolleri, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka’yı da kapsayacak şekilde genişlettiğini duyurmuştu. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtirken, kontrollerin Almanya ile bu ülkeler arasında işe gidip gelenlerin günlük yaşamları, ticaret ve seyahatleri üzerinde mümkün olduğunca az etki yaratmasını sağlamaya çalışacaklarını ifade etmişti.