İngiltere merkezli Reuters haber ajansına göre, G7 ülkeleri, Ortadoğu'da çatışmayı körükleyen ve yıllarca süren şiddetli rekabetin ardından Çin'in bölgesel düşmanlar Suudi Arabistan ve İran arasında diplomatik ilişkileri canlandırmak için arabuluculuk yapmasına hazırlıksız yakalandı.

Suudi Arabistan ayrıca, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ikili bağları çözme çabalarını sürdürüyor ve Batı'nın endişelerine rağmen Suriye'nin bölgesel izolasyonunu resmen sona erdirmek için diğer Arap ülkelerine katılıyor.

‘DENGELER DEĞİŞİYOR’

G7 ülkeleri (Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada, ABD ve Japonya) bakanları 16-18 Nisan tarihlerinde Japonya'da bir araya gelecek. 

Haber ajansına konuşan Fransız bir diplomat, "Yeniden yapılanma sürüyor. Bölge, İran nükleer krizi yönüyle, aynı zamanda İran, Suudi Arabistan, Çin anlaşmasıyla jeopolitik dengelerin yeniden düzenlenmesi açısından ciddi bir çalkantıdan geçiyor. Depremden sonra Suriye'de bir şeyler olduğunu görebiliriz" dedi. 

Fransız diplomat, "G7, tesadüfen aynı zamanda bölgesel güvenliğin ve aynı zamanda küresel güvenliğin de çıkarına olan güvenlik çıkarlarını koruyabilmelidir" diye ekledi.

ORTADOĞU ÜLKELERİ İLİŞKİLERİNİ ‘ÇEŞİTLENDİRDİ’

Başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı Ortadoğu ülkeleri, ABD'nin bölgedeki güvenlik taahhütlerine karşılık Rusya'nın Ukrayna işgalinde tarafsız kalmayı seçtiler ve Batı'ya güvenmek yerine Çin de dahil olmak üzere ilişkilerini çeşitlendirmeye itti.

G7’den başka bir diplomat, "İran-Suudi-Çin anlaşması sorunlarımızın belirtisi. Kimse bunun geldiğini görmedi, bu yüzden topluca yeniden bir araya gelmemiz gerekiyor" dedi. Batılı başka bir diplomat ise, G7'nin bölgedeki yeni dinamikleri değerlendirmesinin zamanının geldiğini söyleyerek, Batı'nın isteklerine karşı Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC’in petrol kesintilerini düzenleme çabalarının başka bir sinyal olduğunu belirtti.