Ülke çapında gerçekleşen grev, hükümetin insanları emeklilikten önce daha uzun süre çalıştırma planlarına karşı bir tepki olarak, Fransa’da elektrik üretimini, toplu taşımayı ve okulları aksattı.
BİR MİLYON KİŞİ YÜRÜDÜ
Gün boyunca Fransa genelinde protesto mitingleri planlayan sendikalar, hükümet üzerindeki baskıyı sürdürmek istiyor ve büyük katılımı 19 Ocak'taki ilk ulusal protesto gününde tekrarlamayı umuyor. O gün, bir milyondan fazla insan, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasına ve tam emeklilik yaşının planlı olarak ertelenmesine karşı yürümüştü.
Memurlar sendikası UNSA'nın Genel Sekreteri Luc Farre, "Bu reform adaletsiz ve acımasız. Emeklilik yaşını64'e taşımak sosyal olarak geriye götürür" dedi.
BİRÇOK SEKTÖR AYAKTA
Bugün yüksek hızlı trenlerin sadece biri ve az sayıda yerel ve bölgesel tren sefer yaparken, Paris metrosu ciddi şekilde kesintiye uğradı. Sendikalar, ilkokul öğretmenlerinin yarısının işi bırakacağını söylerken, petrol rafinerisi personeli, haber programları yerine müzik yayınlayan kamu yayıncıları da dahil olmak üzere diğer sektörlerdeki işçiler de greve gitti.
Elektrik dağıtım şirketi EDF'nin verilerine göre, nükleer reaktörler ve termik santrallerdeki işçilerin greve katılmasıyla Fransa'nın elektrik arzı yüzde 4,4 azaldı. Total Energies, grev nedeniyle Fransa'daki tesislerden petrol ürünleri sevkiyatının yapılmadığını belirterek, benzin istasyonlarının dolu olduğunu ve müşterilerin ihtiyaçlarının karşılandığını bildirdi.
POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER