417 kilovatsaatten fazla elektrik tüketen haneler, Şubat 2024 itibarıyla gerçek maliyet üzerinden ödeme yapacak. Bu düzenleme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın doğal gaz faturalarında da benzer bir uygulama olacağını duyurmasıyla birlikte daha fazla dikkat çekti.

Habertürk’te yer alan habere göre, bu düzenleme ile ilgili önemli bir gelişme, yakın zamanda Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye Raporu'nda aynı konuya yer verilmesi oldu. IMF, Türkiye'ye önerdiği maliye politikası tedbirleri arasında elektrik sübvansiyonu reformunu da dahil etti. Bu reformla birlikte, 2024'te milli gelirin binde 2'si oranında gelir sağlanacağı öngörülüyor. Ayrıca, diğer vergi ve harcama kısıcı önlemlerle milli gelirin yüzde 2'si kadar bir harcamanın kısılacağı tahmin ediliyor.

Gram, çeyrek, yarım altın kaç lira? 22 Kasım altın fiyatları... Gram, çeyrek, yarım altın kaç lira? 22 Kasım altın fiyatları...

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, 2025 yılında milli gelirin 61,5 trilyon lira (1,4 trilyon dolar) olması bekleniyor. Bu tahmin doğrultusunda elektrik sübvansiyonlarının kısılmasından 246 lira gelir elde edileceği belirtiliyor. 26 milyon hane sayısına bölündüğünde, 417 kilovatsaatten fazla tüketim yapan her hane için yıllık 9 bin 356 lira, aylık ise 780 lira ek fatura artışı anlamına geliyor.

IMF, Türkiye’nin 2025 asgari ücret zammı belirlenmesinde yüksek zam yapılmaması uyarısında bulundu. IMF Türkiye Misyon Şefi P. Walsh, asgari ücretin enflasyonu tetikleyebileceğini vurguladı ve hükümetin yoksul kesimlere yönelik doğrudan destekleyici tedbirler almasının daha doğru bir yaklaşım olacağını ifade etti.