ABD'de Joe Biden yönetiminin, 2018 yılında İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili kamu davasında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a dokunulmazlık verilmesini istediği haberi büyük tepki çekti.
DOKUNULMAZLIK GEREKTİRDİĞİ...
ABD Adalet Bakanlığı'nın mahkemeye başvurarak Kaşıkçı cinayeti davasında Prens Selman'a dokunulmazlık verilmesini istediği ortaya çıktı. Başvuruda, Selman’ın ülkesinde başbakanlık koltuğuna oturmasının dokunulmazlık gerektirdiği ifade edildi. ABD yönetiminin cinayete sert tepki gösterdiği ve yaptırım uyguladığı kaydedilen açıklamada, buna karşın uluslararası hukuka göre devlet yönetiminin başındaki bir kişinin dokunulmazlık kapsamına alınması gerektiği ifade edildi.
KAŞIKÇI’NIN NİŞANLISI: BIDEN, KATİLİ KURTARDI
ABD basını, bu kararın Prens Selman’ı cinayetten sorumlu tutulmasına yönelik son girişime de kapıyı kapattığına dikkat çekti. Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, Twitter'da “Cemal bugün bir kez daha öldü. Biden, katile dokunulmazlık vererek onu kurtardı. Suçluyu kurtarıp suça ortak oldu” ifadeleriyle karara tepki gösterdi.
Birçok hak örgütü de karara itirazda bulundu.
Kaşıkçı cinayeti hem Ankara-Riyad hattında, hem de Washington ile Riyad arasında krize yol açmıştı. Biden, 2019'daki başkanlık kampanyası sırasında Cemal Kaşıkçı'yı öldürdüğü için Suudi Arabistan'ı “parya” haline getirme sözü vermişti. Cinayetle ilgili 2021'de açıklanan ABD istihbarat raporunda, “Kaşıkçı'nın Prens Selman’ın onayıyla öldürüldüğünün düşünüldüğü” ifade edilmişti.
PRENS SELMAN İLE BİR ARAYA GELMİŞTİ
Öte yandan, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında alternatif enerji kaynağı arayışındaki ABD yönetimi, son dönemde Suudi Arabistan’la ilişkileri düzeltmeye çalışıyor. Son aylarda iki ülke arasındaki temasların artması dikkat çekerken Biden, eleştirilere rağmen temmuzda Suudi Arabistan ziyaretinde Prens Selman ile bir araya gelmişti.
Türkiye’nin de nisan ayında Cemal Kaşıkçı dosyasını Suudi Arabistan'a devretmesi büyük tepkiye yol açmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce sert şekilde eleştirdiği Prens Selman’la birkaç defa bir araya gelmişti.