30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Kara Harp Okulu’nda gerçekleştirilen mezuniyet töreninde, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın törenden ayrılmasından 15 dakika sonra mezun olan bazı teğmenler, kılıçlar eşliğinde ikinci kez yemin etmişti. Bu yemin sırasında "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganı atılmıştı.

TEĞMENLERE DESTEK VE TEPKİLER

Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, kamuoyunda teğmenlere destek verenler ve tepki gösterenler olarak ikiye bölündü. AKP içinde de farklı görüşler ortaya çıkarken, bazı isimler tepki gösterdi, bazıları ise teğmenlere destek verdi. Muhalefet ise teğmenlerin yaptığının bir gelenek olduğunu savunarak tepkilere karşı çıktı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan "Siber Güvenlik Teşkilatı" açıklaması Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan "Siber Güvenlik Teşkilatı" açıklaması

ERDOĞAN VE BAHÇELİ’DEN TEPKİ

Törenin ardından sessiz kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sonrasında yaptıkları açıklamalarda bu görüntülere tepki göstererek, "gereğinin yapılacağını" ifade etti.

Gerçek Gündem'den Altan Sancar'ın haberine göre, görüntülerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iki ayrı rapor sunuldu. İlk rapor, törenin gerçekleşmesinden iki gün sonra hazırlandı. Bu raporda, görüntülerin yayılma biçimi, ilk paylaşan hesaplar ve incelemeler ele alındı. Organize bir şekilde yayılan görüntülerin, bu hesapların profilleri üzerinden analiz edildiği belirtildi. Raporun ardından Erdoğan, ikinci bir rapor hazırlanması talimatı verdi.

İKİNCİ RAPORUN İÇERİĞİ

İkinci raporda, yemine katılan teğmenlerin durumu, bu katılımı organize eden kişiler, kurum içindeki asker hocaların durumları ve kurumların zafiyetleri ele alındı. Raporda, eğitim süresince teğmenlerin farklı gruplar halinde hareket ettikleri ve birbirlerinden uzaklaştıkları tespit edildi. Yemin sürecinin bilinçli bir şekilde organize edildiği ve görüntülerin kasıtlı olarak servis edildiği vurgulandı.

BAHÇELİ’NİN TEPKİSİNDE RAPORLARIN ETKİSİ

Erdoğan’ın, ikinci raporu aldıktan sonra MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi telefonla arayarak bilgi verdiği öğrenildi. Bahçeli’nin bu raporlar doğrultusunda, partisindeki bazı isimlerden farklı olarak tepki gösterdiği belirtiliyor.

TUZLA PİYADE OKULU BAĞLANTISI İDDİASI

Parti içerisinde, Tuzla Piyade Okulu’nda yaşananlar ile mezuniyet töreni arasında bir bağlantı olduğu da ileri sürülüyor. Partililere göre, Tuzla’da olanların "intikamını almak isteyenler", mezuniyet törenindeki görüntülerin ortaya çıkmasında etkili oldu. İki askeri okulda yaşananlar nedeniyle Milli Savunma Bakanlığı’na, üniversite rektörü Erhan Afyoncu’ya ve okuldaki bazı asker hocalara tepki gösterildi. Partililer, teğmenlerden en az 20'sinin TSK ile ilişkisinin kesileceğini öne sürüyor.