Genel

Erdoğan Toprak: Türkiye'yi yasakçı bir ülkeye dönüştürmek isteyen iktidarın çabaları sonuçsuz kalacak

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak Wattpad, Instagram ve Roblox'a getirilen erişim engelleriyle ilgili, "Türkiye’yi Kuzey Kore, Afganistan gibi dünyaya kapalı ve yasakçı bir ülkeye dönüştürmek isteyen iktidarın bu çabaları, milyonların özgürlük talepleri karşısında sonuçsuz kalacak, yasakçı otokratik siyasilerin hevesini kursağında bırakacaktır" dedi.

Abone Ol

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu yayınladı. Toprak’ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

"Bakan Yerlikaya, Göç İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) resmi verileriyle Türkiye’de 'geçici sığınmacı' statüsü verilen 3 milyon 103 bin Suriyeli sığınmacıdan 729 bininin GİB’e, il ve ilçelerdeki emniyet birimlerine bildirdikleri ikamet adreslerinde bulunamadıklarını ifade etti. Bunun anlamı İçişleri, emniyet, güvenlik birimlerinin sözde GİB’e kayıtlı her dört sığınmacıdan birisinin nerede olduğunun bilmediğinin itirafıdır. Beyan ettikleri adrese 90 günde dönmeyenlere 2 ay ek süre verileceği, bu sürede de ikametlerine dönmezlerse yardım, sosyal destek, eğitim, sağlık vb. haklardan yararlanamayacaklarını dile getiren Bakan'ın ifadeleri iktidarın tam bir acizlik içinde olduğunu gösteriyor. Aslında 90 gün süre verildiği halde adresine dönmeyenlere neden 2 ay daha ek süre verildiği sorusu yanıtlanmak zorunda.

Türkiye’nin il,-ilçe, mahalle ve köylerinde, kırsal bölgelerinde bile teşkilatı, karakolları olan emniyetin, jandarmanın adresinde bulamadığı, ikametine dönmeyene yardımı kesmek dışında bir yaptırım uygulayamadığı yüz binlerce sığınmacının açığa çıkarttığı bu tablo, iktidarın liyakatsizlik, acizlik, beceriksizlik tablosudur. Kayıtlı, kaçak ve kayıt dışı yabancı göçmen sorunu artık Türkiye’nin geleceğini tehdit eden yakıcı, yıkıcı ve acil çözüm gereken temel bir sorundur.

Siyasi baskı, yasaklar ve ihraçlarla binlerce bilim insanını beyin göçüyle kaybeden Türkiye, Araştırma-Geliştirme (AR-GE) için bütçeden ayırdığı kaynakta da geriye gitti. Milli gelirden AR-GE’ye ayrılan pay dibe vurdu.2023 itibarıyla 45 Euro'ya düşen kişi başına AR-GE harcaması, 275 Euroluk AB ortalamasının altıda birine indi.