AKP iktidarının her fırsatta “bütçeye yük” olarak tanımladığı emekliler, kışı eylemlerle karşılayacak. Açlık sınırının yarısını dahi karşılamayan maaşları ile yaşamaya mecbur bırakılan emekliler, "Evi ısıtamazsak sokağı yakacağız" ifadesiyle seslerini yükseltecek.

Tüm Emeklilerin Sendikası önümüzdeki hafta yurt genelinde eylem ve açıklamalar gerçekleştirecek. 27 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında örgütlü olduğu şehirlerde yürüyüşler gerçekleştirecek olan sendika, 2 Kasım'da Ankara'da büyük basın açıklamalarını yapacak.

Tüm Emeklilerin Sendikası İstanbul Şubeleri Dönem Sözcüsü Mustafa Durna, konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, iktidarın emeklilerin sorunlarına kulak tıkadığını ifade ederek "Kış başlıyor, ısınma masrafı artacak. Alım gücümüz zaten eridi. Dul ve yetim aylıklarında durum daha da vahim.Mücadelemiz eriyen alım gücümüze dair sesimizi duyurmayı da hedefliyor. Refah içinde, adil bir yaşam hakkımızı alana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Herkes için gelir adaletini sağlamanın temel hedeflerinden biri olduğunu belirten Durna, “Emeklilerin ev sahibi olma, torunlarına harçlık verebilme hayali bile iktidar tarafından çalındı. Bizi ölüm gibi bir yaşama mecbur bırakan iktidara karşı sesimizi yükselttik" ifadelerini kaydetti.

EMEKLİ VE EMEKÇİNİN BİRLEŞİK MÜCADELESİ

Emeklilerin mücadelesinin, emekçilerden ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Durna, İş Kanunu ve emeklilik sistemi üzerindeki planlamaların risklerine dikkati çekti. Durna, "Emeğe dost olan, emekliden ve emekçiden yana olan her kesimle birleşik bir mücadelenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Emekçilerin ve emeklilerin birbirine sahip çıkacağını biliyoruz. İktidar bizim için, ‘Üretimde yoklar’ diyor, bu bizim adımlarımıza engel olmayacak. Ürettiğimiz emek yaşamaya, bugünkü emekçilere güç vermeye devam ederken, yok sayılmayı kabul etmeyeceğiz. Emeklilik yaşının yükseltilmesi hedefi, bugünün emekçileri, çalışanlar için de risk. İktidarın kıdem tazminatını gasp etme hedefi olduğunu da biliyoruz. Biz bugünün emekçileri için de mücadele ediyoruz. Mücadeleyi birleştirerek alanlarda ses yükseltmeye devam edeceğiz" ifadelerini kaydetti.

Sorun ve taleplerde pek çok sendika ile ortaklaştıklarını vurgulayan Durna, taleplerini şu şekilde sıraladı:

• Ekonomik krizin emeklilere yüklenmesinden vazgeçilmeli, emekliye öncelikle seyyanen 15 bin lira verilmeli. Alım gücünün yükseleceği biçimde en düşük emekli aylığı, işe ilk kez giren bir memurun maaşına çekilmeli, ısınma ve barınma krizi için emekliye katkı verilmeli.

• Özelleştirmenin yol açtığı sağlık sistemindeki sorunlar için acil çözümler geliştirilmeli, emeklilerin sağlığa erişiminin etkin biçimde düzenlenmeli.

• İntibak yasası bir an önce hayata geçirilmeli, kök maaş problemi çözülmeli ve maaş farkları adil biçimde düzenlenmeli.

EYLEM TAKVİMİ BELLİ OLDU

Tüm Emeklilerin Sendikası’nın yürürüş yapacağı kentler ise şöyle:

İstanbul - Kadıköy: 30 Ekim Saat 11.00

Basın Açıklaması - Ankara Sakarya Caddesi: 2 Kasım Saat 11.00

DİAYDER davasında karar açıklandı DİAYDER davasında karar açıklandı

(BirGün)