Genel

Emekli vatandaştan TÜİK’in kira ortalamasına tepki: Bunlar dalga geçiyorlar

Vatandaşlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) gizlediği enflasyon sepetinde yer alan 6 bin 256 liralık kira ortalamasını inandırıcı bulmadı. İstanbul'da yaşayan bir emekli, ''Ben 1 1 ev aradım, 20 bin lira. Şu anda kızımın yanındayım” dedi.

Abone Ol

TÜİK’in gizlediği, gazeteci Alaattin Aktaş’ın ortaya çıkardığı enflasyon sepetinde en dikkati çekenlerden birisi de ülke genelindeki kira ortalaması oldu. TÜİK'e göre, ortalama kira 6 bin 256 lira... Vatandaşlar, TÜİK'in bu verisini ANKA Haber Ajanıs'na değerlendirdi.

'DALGA GEÇİYORLAR'

Mecidiyeköy Meydanı’nda bir emekli tepkisini şöyle dile getirdi:

“Bunlar dalga geçiyorlar. Ben 1 1 ev aradım, 20 bin lira; 2 1, 25 bin lira. Ben hanımla ev ev arıyorum, bulamıyorum. Emekli aylığım 13 bin 500 oldu da ne olacak? Maaş bağlama oranlarını düşürdü. Şu anda en düşük emekli maaşı 31 bin 500 olması lazım. Şu anda kızımın yanındayım. Artık yetti yani. Bunları ben anlamıyorum. ‘Tasarruf’ diyor, hangi tasarruf? Yahu sen Amerika’ya gidiyorsun, 4-5 uçakla ve adamın yüzüne bakmıyorlar. Küfürler, hakaretler... Ya bu nedir? Bir Cumhurbaşkanı böyle mi olmalı? Artık millet bunaldı. Buralarda bakıyorum, 25 bin lira 2 1. Kızımın yanındayım şu an. Biliyorum artık bakalım. Bunlar Türkiye’yi batırmaya gelmişler, her yönüyle.''

'ALLAH KİRACALARIN YARDIMCISI OLSUN'

Bir başka emekli de ''Kuş kümesi kadar bir yer bulamazsın bile. Ben ev sahibiyim. Kendim oturduğum için kiraya vermiyorum ama bu devirde kiralar hakikaten çok uçtu. Yani 12, 15, 17 bin lira maaş alan bir kişi nasıl 15-20 bin lira kira verecek? Hani bunun nerede üstü başı, yiyeceği, içeceği? Benim emekli aylığım 17 bin lira. Kiraya çıkamam. Ya çadır kuracağım, aynı Kemal Sunal’ın bir filmi vardı, biliyor musunuz? Araba içinde yatıyor, seyyar bir araba yapıyorlardı. Aynı öyle yapacak millet, başka çaresi yok. Belediye geldi mi çekeceksin arabayı 200 metre ileri. Belediye orayı da yıkacak. Allah kiracıların yardımcısı olsun'' diye konuştu.

'İSTANBUL'DA 6 BİN LİRAYA EV BULUNMAZ'

Üniversite öğrencisi Osman Can Aydın, “Kiralar hakkında tabii ki de insanlar çok zor geçiniyor ve buna önlem de alamıyor. Çok yanlış aslında. İnsanların geçim sıkıntısı yaşaması bence çok kötü. İnsanlara yardımcı olunması gerekiyor. Ona göre bir şeyler yapılması gerekiyor ama biz tam tersine daha da kötüye gidiyoruz. Ben aile evinde yaşıyorum. Öğrenci evine çıkmak istiyorum. Tek başıma yaşamak istiyorum ama bu kiralarda geçinme falan sıkıntı olacağı için yapamayacağımdan dolayı çıkmak istemiyorum. Bunu düşünmek de bence çok kötü. Şu anda 1 1 evler bile 15-20 bin lira falan diye düşünüyorum. 6 bin liraya ev bulunmaz. Galiba o paraya Hakkari’de falan bulurlar. İstanbul’da asla bulamazlar. Aslında her şey işte ekonomiyle alakalı. Ekonomi düzelirse çoğu şey düzelir zaten. Ülkemizdeki en kötü sorun zaten ekonomi” diye tepkisini dile getirdi.