Milyonlarca insanın yaşadığı ada ülkelerinin sular altında kalabileceğini duyuran Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Güney-Batı Pasifik'teki deniz seviyelerinin küresel ortalamadan daha hızlı yükseldiğini ve sıcaklığın deniz ekosistemlerine zarar verdiğini duyurdu.
WMO’nun hazırladığı Güney-Batı Pasifik'te İklimin Durumu 2022 raporunda, su seviyelerinin bazı bölgelerde yılda yaklaşık 4 milimetre yükseldiği ve bu rakamın küresel ortalama oranın biraz üzerinde olduğu bildirildi.
Tuvalu ve Solomon Adaları gibi alçakta kalan bölgelerin zamanla sular altında kalabileceğini ortaya koyan rapor, tarımsal ve yaşanabilir arazilerin yok olabileceği ve ülke sakinlerinin yerinden olacağını gösteriyor.
‘BÜYÜK ETKİSİ OLACAK’
Raporda ayrıca, Avustralya'nın kuzeydoğusundaki ve Papua Yeni Gine'nin güneyinde altı aydan uzun bir süredir deniz yaşamını ve yerel toplulukların geçim kaynaklarını etkileyen bir şekilde denizlerin aşırı sıcak olduğu belirtildi.
WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, Doğu ve Orta Pasifik Okyanusu'ndaki su yüzeyi sıcaklıklarında bu yıl geri dönen El Nino'nun bölgeyi güçlü bir şekilde etkilediğini söyleyerek "Sıklıkla daha yüksek sıcaklıklar, yıkıcı hava modelleri ve daha fazla deniz sıcaklıkları ve mercan ağartması ile ilişkilendirildiğinden, bunun Güney-Batı Pasifik bölgesi üzerinde büyük bir etkisi olacak" dedi.
POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER