Küresel ölçekte iklim krizinin etkisi ağırlaşırken, dikkat çeken bir raporda gelişmiş ülkelerin yoksul ülkelere yönelik yeni nesil sömürge şekline dikkat çekildi. Raporda, yoksul ülkelerin fosil yakıt tuzağına düşürüldüğü belirtildi. 

‘ZEHİRLİ TUZAK SONA ERMELİ’

Kampanya grubu Debt Justice ve etkilenen ülkelerdeki aktivistlerin yeni analizlerine göre, borçları geri ödeme baskısı, yoksul ülkeleri genellikle daha zengin ülkelerden ve finansal kurumlardan alınan kredilerle geri ödemelerini yapmak için fosil yakıt projelerine yatırım yapmaya zorluyor. Grup, alacaklıları krizle karşı karşıya olan ülkeler ve özellikle de fosil yakıt projeleriyle bağlantılı olanlar için tüm borçları silmeye çağırıyor.

Debt Justice'dan Tess Woolfenden, "Yüksek borç seviyeleri, pek çok ülke için fosil yakıtları aşamalı olarak ortadan kaldırmanın önünde büyük bir engel. Pek çok ülke, borçlarını ödemek için gelir elde etmek amacıyla fosil yakıtları kullanma tuzağına düşerken, aynı zamanda, fosil yakıt projeleri genellikle beklenen gelirleri sağlamaz ve ülkeleri başladıklarından daha fazla borçlu bırakabilir. Bu zehirli tuzak sona ermeli” ifadelerini kullandı. 

BORÇ VERİLERİ KORKUTUYOR

Rapora göre, yoksul ülkelerin borcu 2011'den bu yana yüzde 150 arttı ve 54 ülke, iklim krizini ele almaktan beş kat daha fazla geri ödeme yapmak zorunda kaldığı için bir borç krizi içinde.

Mozambik çevre kampanyası Justiça Ambiental'den Daniel Ribeiro, gaz sahası keşiflerinden elde edilen kazanç tahminlerine dayanarak, 2013 yılında Londra merkezli bankalardan parlamentonun izni olmadan alınan krediler nedeniyle ülkenin borç yükünün ikiye katlandığını söyledi.

Ribeiro, Mozambik'in 2014-16'da petrol ve gaz fiyatları düştüğünde bir borç krizine girdiğini, ancak borç veren bankaların ülkeyi kurtarmaya yönelik çözümlerinin, gelecekteki gaz gelirleriyle geri ödenecek kredilere dayandığını söyledi.


POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER