Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Uzman Erbaş Komando Temel Kursu Mezuniyet ve Bröve Takma Töreni"nden Silvan Tüneli kazı başlangıç törenine canlı bağlantıyla katılarak yaptığı konuşmada
1970'lerde planlanan ancak fiili olarak inşa çalışmalara 1989'da başlanan kalkınma projesine değindi.
Tanıtıldığı dönemde dünyanın 9 büyük projesinden biri olarak ifade edilen GAP, bitirilemediği yaklaşık 36 yılın ardından Erdoğan'ın kalkınma hamlesi olarak yeniden dile getirildi.
ERDOĞAN DEMİREL'İN PROJESİNE GÖZÜNÜ DİKTİ
Törendeki konuşmasında Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) toplam 1,6 milyon kişinin istihdam edilmesine katkı sunacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje kapsamındaki alt projelerin hayata geçmesiyle birlikte Türk ekonomisi şaha kalkacağı söyledi.
Erdoğan'ın konuşmasında GAP'a ilişkin o ifadeler şu şekilde:
Su kaynaklarımızı tükenme sınırına gelmeden korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek ülkemiz için bir tercih değil, milli güvenlik meselesidir. Türkiye su zengini bir ülke değil, su stresi çeken bir ülkeyiz. Tedbirleri almaz, hareke geçmezsek çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşabiliriz
Diyarbakırlı ve Batmanlı kardeşlerim Güneydoğu Anadolu Projesi kısa adıyla GAP, Cumhuriyetimizin en güçlü kalkınma hamlesidir. GAP kapsamındaki projelerin hayata geçmesiyle birlikte Türk ekonomisi inşallah şaha kalkacak.
GAP toplam 1,6 milyon kişinin istihdam edilmesine katkı sunacak. Silvan Barajı ara depolamaları ile sulama tesislerinin hayata geçirilmesi 305 bin kişiye iş imkanı ve ekonomiye yıllık 30 milyar TL katkı yapacaktır.
Bu proje, Atatürk Barajı sulamasından sonra ülkemizin en büyük sulama projesidir. Bir tarafta Türkiye'nin küresel konumunu güçlendirmeye çalışan bir iktidar, diğer tarafta yolsuzluk, hırsızlık, sahtekarlık bataklığında debelenen yapı var.
'GAP'I GAPTIRMAM' DEMİŞTİ
Erdoğan tarafından bir kez daha gündeme getirilen GAP, 1970'lerde planlanmış ancak inşa çalışmalarına ancak 1989'da başlanmıştı. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illeri GAP kapsamında yer alırken döneminde Cumhuriyet tarihinin en büyüğü dünyanın ise en büyük 9 projesinden biri olarak ortaya çıkmıştı.
Fırat-Dicle havzasında sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 22 baraj, 19 hidroelektrik santralı ve yaklaşık 1,8 milyon hektar alanda sulama şebekesi yapımını barındıran 13 ayrı proje ile tanıtılan GAP'ın 1989-2005 GAP Master planına göre; büyük ölçüde 2000'lerin başında, tam anlamıyla ise 2010'da biteceği düşünülüyordu.
Türkiye'yi uçurup zengin ülke konuma yerleştireceği anlatılan GAP, dönemin siyasileri arasında propaganda konusu olmuş projenin sahibi Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Gap'ı gaptırmam" diyerek diğer siyasilere rest çekmişti.
Belirlenen tarihlerde bir türlü bitirilemeyen GAP "çılgın" projelerin gölgesinde kalırken Başbakanlık görevini yürüten Erdoğan Mayıs 2008'de Diyarbakır'da GAP eylem planını yeniden açıklayarak 5 yılda bitirileceğini ve 4 milyon insana iş imkanı sağlayacağını söyledi.
GAP bitmedi.
Erdoğan 11 Nisan 2017'de de Şanlıurfa'da vatandaşlara hitap ederken bitireceklerini söyleyerek, "2019 yılına kadar GAP'ı tüm unsurlarıyla tamamlamayı hedefliyoruz" dedi ama yine bitmedi.
Erdoğan bu kez de Silvan Tüneli kazı başlangıç törenine canlı bağlantıyla katılarak "GAP kapsamındaki projelerin hayata geçmesiyle birlikte Türk ekonomisi şaha kalkacak. Sulama alanında yıllık 150 milyar lira, enerjide yıllık 77 milyar lira, içme suyu alanında yıllık 18 milyar lira kazanç sağlayacağız." dedi.