Ekonomi

Daron Acemoğlu'ndan Türk ekonomisi yorumu: Düzelmesi için 3 adım

Nobel ödüllü Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından birinin yoksulluk olduğunu söylerken, eğitim, yargı ve teknolojiye yapılacak yatırımlarla ekonominin güçlenebileceğini belirtti.

Abone Ol

Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Ermeni kökenli Prof. Dr. Daron Acemoğlu, gazeteci Fatih Altaylı'nın programına konuk olarak Türkiye ekonomisi ve enflasyon üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Acemoğlu, ülkedeki en ciddi sorunlardan birinin "fakirlik" olduğunu vurgulayarak, ekonominin iyileşmesi için yapılması gerekenleri sıraladı.

EKONOMİNİN KURTULUŞU İÇİN 3 KRİTİK ADIM

Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin yeniden toparlanabilmesi için üç önemli noktaya işaret etti. Türkiye'nin önünde yalnızca 10-15 senelik bir fırsat penceresi kaldığını belirten Nobel ödüllü ekonomist, eğer bu süreç doğru değerlendirilmezse ülkenin çağın gerisinde kalacağını söyledi. Bu kapsamda özellikle eğitim ve yargı sisteminde köklü reformlar gerektiğini ifade etti.

TEKNOLOJİ VE BEŞERİ SERMAYEYE YATIRIM ÖNEMLİ

Teknolojinin kullanımı konusunda da uyarılarda bulunan Acemoğlu, "Türkiye'nin önünde 15 senelik bir pencere kaldı. Türkiye 15-20 sene içinde çok daha yaşlanmış olacak, çağın/teknolojinin gerisinde kalmış olacak ve büyük potansiyelini kullanması çok daha zor hale gelecek. O nedenle hızlı bir şekilde teknoloji ve beşeri sermayeye doğru yatırım yapılması lazım. Şirketlerin, işçilerin daha verimli hale getirilmesi lazım. Yatırımların daha doğru yapılması lazım." ifadelerini kullandı.

GÜVENİLİR BİR YARGI SİSTEMİ VE YENİ EĞİTİM MODELİ ŞART

Acemoğlu, güvenilir ve saygı duyulan bir yargı düzeni kurulmasının elzem olduğunu dile getirdi. Eğitimin ise köklü bir değişikliğe ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, "Buna paralel olarak eğitim sistemini elden geçirmek gerek. Rekabete açık, özgür düşünmeye programlanmış, yapay zekayı doğru kullanmayı bilen, yeniliklere açık ve yeniden söyleyeyim özgür düşünceli bir eğitim sistemi oluşturmadan Türk ekonomisinin kalıcı biçimde düzelmesi mümkün değildir." değerlendirmesini yaptı.

İŞÇİ ÜCRETLERİNİN ARTMASI İÇİN VERİMLİLİK ARTIRILMALI

Ekonomik sorunların temelinde yatan en büyük sebeplerden birinin yoksulluk olduğunu belirten Acemoğlu, işçi ücretlerinin artmadığını, ücret artışlarının sadece asgari ücret üzerinden yapıldığını ifade etti. Ülkede verimliliğin düşüş yaşadığını belirten ekonomist, çözüm olarak işçi verimliliğinin artırılmasını önerdi. Acemoğlu, "Ülkede işçi ücretleri bu kadar düşük ama aynı zamanda da yarısı asgari ücretle çalışıyor. Bu denklemde bir bozukluk var. Bunu düzeltmek için işçilerin verimliliğini artırmak gerekiyor ki işçilere olan talep artsın, iş adamları üretkenlikleri, karları arttıkları için işçilere daha fazla maaş vermek zorunda kalsın. Bunu çözünce fakirliği ve işsizliği çözüyoruz, böylece enflasyona yol açan dinamikler de zayıflıyor." ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİ VE EĞİTİMLE İŞÇİLERİN YETENEKLERİ GELİŞTİRİLMELİ

Son olarak teknolojiyi yalnızca otomasyonla sınırlandırmamak gerektiğini belirten Acemoğlu, aynı zamanda teknoloji yoluyla işçilere yeni istihdam olanakları yaratılması ve onların becerilerinin artırılması gerektiğini söyledi. "İşçi ücretlerinin artması için de eğitim ve teknolojiye yatırım yaparak verimliliği artırmamız lazım," diyerek sözlerini noktaladı.