Genel

CHP'li Toprak'tan 9'uncu yargı paketi değerlendirmesi: Toplumu hiçe sayan bir yasa

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği 9'uncu yargı reformu paketinde kadınların kendi soyadını kullanma hakkını yasaklayan düzenlemeyi yeniden yasalaştırmak, yargı paketi diye yargı kararını yok sayan anlayışın belgesidir. Hak ve özgürlüklerin genişletilmesine katkısı olmayan bu pakete ‘yargı reformu’ demek, hukuk ve adaletle alay etmektir" değerlendirmesinde bulundu.

Abone Ol

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinde Suriye Devlet Başkanı Esad’ı davet edebileceklerini açıklamasının, Suriye’de yeni sürecin başlayabileceğini gösterdiğini belirtti. Kuzey Suriye’deki Türkiye karşıtı eylemlerin Ankara-Şam diyaloğundan rahatsız olan muhalifleri ve İdlib’deki cihatçıları harekete geçirebileceğini kaydeden Toprak, "Erdoğan-Esad buluşması ve Türkiye-Suriye müzakere sürecinin farklı kesimlerde rahatsızlık yaratması, sabote edilmesi, engellenmek istenmesi muhtemeldir. Türkiye’nin çıkarlarını ve güvenliğini önceleyen kapsamlı bir normalleşme süreci, açık, şeffaf, kararlı, muhalefetle birlikte en geniş katılımla ve TBMM’yi de sürece katarak yürütülmelidir" ifadelerini kullandı.

'ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜNDEKİ GERİLEME YÜZDE 25'E ULAŞTI'

Toprak, Türkiye’de asgari ücretin düşük olmadığını ve gelişmekte olan ekonomiler arasında en yüksek asgari ücrete sahip olduğunu söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in, ülke gerçeklerinden tümüyle koptuğunu vurgulayarak, "Yılbaşından bu yana asgari ücretin alım gücündeki gerileme yüzde 25’e ulaştı. Türkiye'de bir ailenin 4 ferdi de asgari ücretle çalışsa bile aylık toplam gelir yoksulluk sınırının altındadır. Bakan Şimşek, ülke gerçekleriyle daha yakından ilgilenmeli, bilgilenmeli, ‘yeterli ve oldukça yüksek’ dediği asgari ücretle 30 gün yaşamını sürdürenlerin içinde bulunduğu acı tablonun farkına varmalıdır" değerlendirmesini yaptı. 

'YARGI KARARINI YOK SAYAN ANLAYIŞIN BELGESİ'

9'uncu yargı paketine değinen Toprak, "AYM’nin iptal ettiği, 9'uncu yargı reformu paketinde kadınların kendi soyadını kullanma hakkını yasaklayan düzenlemeyi yeniden yasalaştırmak, yargı paketi diye yargı kararını yok sayan anlayışın belgesidir. Hak ve özgürlüklerin genişletilmesine katkısı olmayan bu pakete ‘yargı reformu’ demek, hukuk ve adaletle alay etmektir. Reform adı altındaki bu yargı düzenlemeleri kadına ayrımcılıkta sakınca görmeyen, kadının varlığını, toplumdaki yerini hiçe sayan ve bunu yasaya dönüştürmek isteyen siyasi anlayışın ürünü ve belgesidir. İktidar, 9'uncu yargı paketinde AYM’nin iptal ettiği bir kanun hükmünü aynen geri getirerek, yüksek yargının, AİHM'nin kararlarına uymama, mahkemeleri tanımama tavrını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.