Genel

CHP'li Gürer: Kuru fasulyenin fiyatı tarlada geçen yılın altına düştü, markette ise iki-üç katına çıktı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuru fasulye üreticilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Kuru fasulyenin tarla ve market fiyatları ile ithal kuru fasulye fiyatlarının birbirinden büyük farkı olduğuna işaret eden Gürer, tarlada fasulyenin fiyatı geçen yılın altına düşerken marketlerde fiyatın iki-üç kat arttığını söyledi. Bu yıl rekoltede artış beklendiğini belirten Gürer, "Çiftçi mutsuz çünkü geçen yılın altında bir fiyatla ürününü satmak zorunda kalıyor” dedi.

Abone Ol

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Niğde merkeze bağlı Ovacık köyünde başlayan hasat sırasında kuru fasulye üreticilerini ziyaret etti. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Gürer, "Çiftçi mutsuz çünkü geçen yılın altında bir fiyatla ürününü satmak zorunda kalıyor” dedi. Gürer, çiftçilerin bu durumda borçlarını dahi ödemesinin zor olduğunu vurgu yaptı.

'MALİYETLER KATLANIRKEN ÜRÜN FİYARLARI GERİYE GİDİYOR'

Niğde'nin fasulye üretiminde Türkiye'de ilk üç il arasında yer aldığını ifade eden Gürer, geçtiğimiz yıl iklim değişikliğinin olumsuz etkisiyle Niğde'de ürün kaybı yaşandığını, ancak bu yıl rekoltede artış beklendiğini belirtti. Merkez köylerde bu yıl 123 bin 650 dekar alanda yaklaşık 42 bin ton ürün alınacağının tahmin edildiğini anlatan Gürer, geçen yıl dekar başına 225 kilogram civarında fasulye hasadı yapılırken, bu yıl dekar başına 300 ile 350 kilogram arasında ürün alınmasının beklendiğini söyledi.

Gürer, ürün artışına rağmen tarlada hasat yapan kuru fasulye üreticilerinin, bu yıl geçen yılki fiyata dahi fasulye satamadıklarını ve zarar ettiklerini dile getirdi. Kuru fasulyenin tarla, market ve ithal fiyatları arasında büyük bir farkı olduğuna işaret eden Gürer,  tarlada fasulyenin fiyatı geçen yılın altına düşerken market raflarında fiyatın iki-üç kat arttığını vurguladı. Gürer, türküde de söylendiği gibi, "Aman bu fasulye kaynamaz oldu, çocuklar açlıktan oynamaz oldu" durumunun yaşandığını ifade etti.