Genel

CHP, Erdal İnönü ve Aydın Güven Gürkan'ı mezarları başında andı

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve beraberindeki heyet, partinin kuruluşunun 101. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Taksim’de düzenlenen törenin ardından eski SHP Genel Başkanları Erdal İnönü ve Aydın Güven Gürkan’ı Zinzirlikuyu Mezarlığı'nda andı.

Abone Ol

CHP İstanbul İl Başkanlığı, partinin 101. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Taksim’de tören düzenledi. Törende CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de bir konuşma yaptı. Özgür Çelik, sözlerine Tunceli’de dün zırhlı aracın devrilmesi sonucu şehit olan 4 askeri ve Diyarbakır’da uzun süredir aranan dün cansız bedeni bulunan Narin Güran’ı anarak başladı ve “Bütün mücadelemiz Narin için ve bu ülkenin insanları için. Bütün mücadelemiz bu ülkenin çocuklarına güzel bir gelecek sunmak içindir. Ülkemizin başı sağ olsun” dedi.

“Tüm zorluklara rağmen CHP 101 yaşında, dimdik ayakta kalmayı başarabilmiştir"

“Bugün yüz bir yıldır yaşadığımız tüm zorluklara rağmen Cumhuriyet Halk Partisi yüz birinci yaşında dimdik ayakta kalmayı başarabilmiştir. Geçmişte varlıklarına el konulduğunda dimdik ayakta durmayı başarabilmiştir” ifadeleriyle partinin uzun yıllardır siyasi hayatını sürdürmeyi başardığının altını çizen Çelik, şunları söyledi:

“12 Eylül darbesi Cumhuriyet Halk Partisi'ni kapattığında, Cumhuriyet Halk Partisi yeniden küllerinden doğmayı başarabilmiş ve yeniden bu ülkede demokrasi mücadelesi vermeyi başarabilmiş. Bugün bize düşen yüz birinci yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nin yöneticileri olarak bize düşen çok büyük görevler vardır. İkinci yüzyılında hem demokrasiyi geliştirmek hem cumhuriyetin yeniden inşa sürecini başlatmak gibi çok tarihi bir görev, çok tarihi bir sorumluluk, Cumhuriyet Halk Partisi'nin yöneticilerini, Cumhuriyet Halk Partisi'nin üyelerini beklemekte. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında halkımızı bizden çok büyük beklentileri olduğunu bütün Cumhuriyet Halk Partisi üyelerini bilmesi şarttır. Hep birlikte ülkemizi yeniden demokrasiye, adalete ve refaha kavuşturmak görevimizdir. Herkesin özgür ve eşit, dayanışma ve kardeşlik içerisinde yaşadığı güçlü ülkeyi inşa edebilmek Cumhuriyet Halk Partililerin bu yüzyılın başlangıcında düşen en önemli görevler olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu kapsamda Cumhuriyet Halk Partili olmanın büyük onuruyla Türkiye birleştirip bütünleştiren siyaset anlayışıyla Atatürk'ten aldığı güç ve ilhamla ülkemizin geleceğini halkla birlikte şekillendirecek ve Türkiye'yi çağdaş hep birlikte taşıyacağız. Bu inançla buradayız ve partimizin yüz birinci kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz.”

“Türkiye'yi sanayide, tarımda, teknolojide kalkınan bir ülke haline getirmek için büyük bir mücadele bizi bekliyor. Türkiye'nin demokrasisini zenginleştirmek gibi geliştirmek gibi çok önemli bir görevimiz var” diyen Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün Türkiye'nin ne yazık ki son elli yıldır zedelenen toplumsal barışını yeniden tesis etmek, bu ülkede inancı, kimliği, mezhebi, etnik kökeni ne olursa olsun 86 milyonun barış ve kardeşlik içerisinde yaşayacağı bir Türkiye'ye egemen kılmak gibi çok önemli bir görev ve sorumluluğumuz var. Ve yine yurtta barış, dünyada barış şiarıyla Türkiye'nin dış politikada onurlu bir ülke haline gelebilmesi için hepimize çok çok büyük görevler düşüyor. Ve yine Türkiye'nin anayasal düzenini yeniden tesis etmek Türkiye'nin eğitim seferberliğini yeniden başlatmak hayatın her alanında temel insan haklarını geliştirmek, gençlerin, kadınların, çocukların özgürce yaşayacağı bir ülkeye egemen kılmak gibi çok önemli görev ve sorumluluklarımız var.”

“Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın demokrasi"

“Partimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü partimizin kuruluşunun yüz birinci yılında saygı ve rahmetle anıyorum. Yine partimizde genel başkanlık yapmış, ebediyete intikal etmiş, milli mücadele kahramanımız sayın İsmet İnönü'yü, Kıbrıs kahramanı sayın Bülent Ecevit'i, sayın Cezmi Karatay'ı, sayın Necdet Calp'i, sayın Erdal İnönü'yü, sayın Aydın Aydın Güven Gürkan'ı ve sayın Deniz Baykal'ı saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyorum” diyen Çelik konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Partimizde önceki dönemlerde görev yapmış, bugün çok kıymetli deneyimlerini bizlerle paylaşan önceki dönem genel başkanlarımız sayın Murat Karayalçın'a, sayın Hikmet Çetin'e, sayın Altan Öymen'e, sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na sonsuz ve yürekten teşekkür ediyorum. Bugün kuruluşumuzun yüz birinci yılında genel başkanımız sayın Özgür Özel ile geleneği geleceğe taşıyacağız ve ülkemize hep birlikte hak ettiği refaha getireceğiz. İstanbul tarihin belirli evrelerinde olduğu gibi bu sürecin bu başarının ikinci yüzyıl mücadelemizin başarısının da öncüsü olacak. Atatürk'ün 19 Mayıs 1919’da İstanbul'dan ayrıldığı ruhla 2019 ve 2024’te İstanbul ve İstanbul'da ve Türkiye'de yarattığımız umutla ikinci yüzyılın şafağında olacağız. Yaşasın cumhuriyet diyorum. Yaşasın demokrasi diyorum. Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi diyorum. Yüz birinci yılımız kutlu olsun.”

Erdal İnönü ve Aydın Güven Gürkan'ın mezarına ziyaret

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve CHP heyeti daha sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na geçerek, SHP eski genel başkanları Erdal İnönü ve Aydın Güven Gürkan'ın mezarlarını ziyaret etti. Ziyarete Erdal İnönü'nün eşi sevinç İnönü de katıldı. İnönü'nün mezarı başında bir konuşma yapan Özgür Çelik, CHP'nin 12 Eylül askeri darbesiyle kapatıldığını anımsattı o dönemde kurulan SHP'nin sosyal demokrat yapısına değindi.