Dünyaya yaklaşan astroidin çarpma ihtimaline karşı yapılan hesaplamalar ilk aşamada yüzde 1 oranına işaret etmekteydi ancak yeni hesaplar tehlikenin daha büyük olduğunu gösterdi. Yapılan yeni hesaplamalara göre çarpma olasılığı %2 olsa da, uzmanlar bu ihtimali göz ardı etmemek gerektiğini vurguluyor.
TEHDİT ÖLÇEĞİNDE ÜÇÜNCÜ SIRADA
2024 YR4, Aralık 2024’te Şili’deki ATLAS teleskopları tarafından keşfedildi. 40 ila 90 metre çapında olduğu tahmin edilen göktaşı, Torino Çarpma Tehlike Ölçeği'nde 3. seviyede yer alıyor. Bu seviye, bölgesel bir yıkıma neden olabileceğini ancak küresel bir tehdit oluşturmadığını gösteriyor.
Uzayda Dünya’ya yaklaşan nesnelerin tehlike derecesini ölçmek için kullanılan Torino Ölçeği 0’dan 10’a kadar sıralanıyor. Seviye ne kadar yüksekse, olası çarpmanın yaratacağı yıkım da o kadar büyük kabul ediliyor.
ATOM BOMBASINDAN 500 KAT GÜÇLÜ
Bilim insanları, 2024 YR4’nün çarpma anında yaklaşık 8 milyon ton TNT’ye eşdeğer bir hava patlaması yaratacağını düşünüyor. Bu da Hiroşima’ya atılan atom bombasının tam 500 katı gücünde bir yıkım anlamına geliyor.
Bu sebeple göktaşına, "City Destroyer" (Şehir Yıkıcı) lakabı verildi.
TEHDİT ALTINDAKİ ÜLKELER AÇIKLANDI
NASA mühendislerinden David Rankin, asteroit için bir risk koridoru belirledi. Eğer %2’lik ihtimal gerçekleşir ve göktaşı Dünya’ya düşerse, en büyük tehlike altında olan bölgeler şunlar:
- Hindistan
- Pakistan
- Bangladeş
- Etiyopya
- Sudan
- Nijerya
- Venezüela
- Kolombiya
- Ekvador
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER HAREKTE GEÇTİ
Gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler (BM), gezegenin korunması için acil durum protokolünü etkinleştirdi. Ancak şimdilik sadece asteroitin hareketlerinin sürekli izlenmesi ile sınırlı bir önlem alındı .NASA ve diğer uzay ajansları, gezegenimizi potansiyel asteroid çarpmalarından korumak için çeşitli önleyici çalışmalar yürütüyor.
2023 yılında gerçekleştirilen DART (Çift Asteroid Yönlendirme Testi) görevi, Dünya’ya zarar vermeyen bir göktaşına roket göndererek yönünü değiştirme konusunda başarılı oldu. Bilim insanları, bu tür teknolojilerin gelecekte tehlikeli asteroidleri saptırmak için kullanılabileceğini düşünüyor.
Şimdilik 2024 YR4'nün rotası net olarak belirlenmiş değil. Gökbilimciler, asteroidin hareketlerini yakından takip ederek çarpma ihtimalinin artıp artmadığını değerlendirmeye devam edecek.