İngiltere merkezli University College London ve Uruguay Cumhuriyet Üniversitesi’nden araştırmacılar, şekerlemelerin Alzheimer hastalığının erken bir belirtisi olabileceğini öne süren çalışmaların yanlış olduğunu ortaya koyan bir araştırmayla, kestirmenin beyin büzülmesine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar buldu.
Araştırmacılar, "Gündüz uyuklama alışkanlığı ile daha büyük beyin hacmi arasında bir ilişki bulduk, bu da düzenli olarak kestirmenin kötü uykuyu telafi ederek nöro-dejenerasyona karşı bir miktar koruma sağladığını düşündürebilir" diye kaydetti.
‘6,5 YIL DAHA AZ YAŞLANMIŞ BEYİN’
Sleep Health dergisinde yayınlanan araştırmada, 35 bin 80 kişinin sağlık verileri kullanılırken, katılımcıların beyin hacmi, biliş ve beyin sağlığının diğer yönleri incelendi. Gündüzleri hiç ya da nadiren şekerleme yaptığını bildiren katılımcıların daha büyük beyin hacmine sahip olduğu ilk ortaya çıktıysa da, ekip, kestirmeye genetik yatkınlık göz önüne alındığında ters ilişki buldu ve bu, ilk bulgunun gündüz uykusu ve beyin büyüklüğü arasındaki ilişkiye bağlı olabileceğini düşündürdü.
Genel olarak, ekip, tepki süreleri gibi bilişsel performansla hiçbir ilişki olmamasına rağmen, gündüz şekerleme alışkanlığına genetik yatkınlık ile 2,6 ila 6,5 yıl daha az yaşlanmaya eşdeğer daha büyük beyin hacmi olduğunu buldu.
’30 DAKİKAYA KADAR…’
University College London'dan çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Victoria Garfield, "Kısa bir gündüz uykusu beyin hacminin korunmasına yardımcı olabilir ve bu potansiyel olarak bunamanın önlenmesi için olumlu bir şey" dedi ve önceki araştırmaların 30 dakikaya kadar bir sürenin faydalı olabileceğini öne sürdüğünü ekledi. Garfield, bunamaya yol açabilecek çok sayıda risk faktörü olduğunu ve diğer birçok faktörün de beyin hacmini etkileyebileceğini kaydetti.
POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER