C vitamini, vücut sağlığı açısından son derece önemli bir vitamin. Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerin vücuda olan zararına karşı koruma özelliği yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruma özelliğine de sahip. Peki, C vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir? C vitamini eksikliğinde hangi hastalıklar görülebilir ve nasıl tedavi edilebilir?
C vitamini eksikliği hakkında bilmen gereken her şeyi bu yazımızda bulabilirsin…
C vitamini eksikliği nedir?
Vücudun ihtiyacı olan C vitamini karşılanmadığında, ortaya vitamin eksikliğinden kaynaklanan bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması, sağlıklı bir bünyeye sahip olmak için, vücudun ihtiyacı olan vitaminleri yeterli oranda almak son derece önemli. C vitamini eksikliği çok sık görülmese de, yetersiz beslenmeden dolayı ortaya çıkabiliyor ve yetişkinlerde daha sık karşılaşılıyor.
Uzmanların en önemli önerisi, tüm vitaminlerde olduğu gibi C vitaminini de sağlıklı beslenerek almak gerekiyor. Vitamin takviyeleri vitamin eksikliklerini gidermek için çok etkililer fakat vitaminlerin esas kaynağı, beslenme düzenimize eklememiz gereken sağlıklı yiyeceklerden ve düzenli beslenmekten geçiyor.
Editörün Notu: Eğer C vitamini eksikliği olduğunu düşünüyorsan, bu konuda mutlaka bir doktora danışman gerektiğini bilmelisin. Doktor muayenesinden geçmeden, bilinçsizce vitamin takviyeleri kullanmak istenmeyen sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden herhangi bir vitamin eksikliği tedavisi için doktor tavsiyelerinden şaşmamak gerektiğini hatırlatalım.
C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
Vücutta bir vitaminin eksikliğini en kesin şekilde anlamanın yolu, tabii ki sağlık tetkiklerinden ve doktor görüşünden geçiyor. Fakat aşağıdaki C vitamini eksikliği belirtileri de gözlenmesi gereken noktalardan.
- Sık sık soğuk algınlığı, grip ve nezle geçirmek, kolay hasta olmak
- Halsizlik, yorgunluk ve enerjisizlik
- Kuru, solgun ve mat bir cilde sahip olmak
- Eklem ağrıları
- Diş eti kanamaları
- Kilo kaybı
- Saç dökülmesi ve kepek gibi saç problemleri
- Yara iyileşmelerinde yavaşlık
C vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar?
C vitamini eksikliğinde, yukarıda saydığımız rahatsızlıkların yanında daha belirgin hastalıklar da görülebilmektedir. Aşırı C vitamini eksikliğinde “iskorbüt hastalığı” adı verilen bir durum görülebiliyor. Diğer adıya skorbüt olarak bilinen bu hastalık, anemi, halsizlik ve diş eti hastalıkları olarak kendini gösteriyor. Bu durumda yine mutlaka bir doktora görünmen gerektiğini hatırlatalım.
C vitamini eksikliği nasıl giderilir?
C vitamini eksikliğini gidermenin en önemli adımı, günlük beslenme düzenini iyileştirmek, C vitamini içeren besinler tüketmektir. Vitaminleri en doğal ve yararlı şekilde almanın yolu dengeli ve düzenli beslenmekten geçiyor.
En çok C vitamini içeren besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kırmızı biber
- Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller
- Kivi
- Çilek
- Brokoli ve brüksel lahanası
- Domates
- Kavun
- Lahana
- Karnabahar
- Ispanak
- Yeşil biber
- Siyah Frenk üzümü
- Maydanoz
- Ananas
- Bezelye
C vitamini takviyeleri ise sağlıklı beslenme ile birlikte destekleyici olarak doktor kontrolünde kullanılabiliyor. Fakat C vitamini vücutta depolanan bir vitamin olmadığı için fazlası vücuttan atılıyor. Bu yüzden günlük olarak ne kadar C vitaminine ihtiyaç duyacağını ve ne kadar vitamin takviyesi kullanabileceğini mutlaka doktoruna danışmalısın.